Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изпращаме в ЕК план за ваксинация срещу "син език"

Снимка: Радио Шумен

До 15-и октомври се удължава срокът , в който животновъдите трябва да подадат заявления за компенсации за умрелите от болестта "син език"  животни, съобщават от Министерството на земеделието. България вече е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу заболяването.

В изпратения до Брюксел план е заложено  къде, кога и кой ще извърши ваксинацията, както и категорията животни, които ще бъдат ваксинирани. Ваксините ще бъдат раздадени от държавата, а ваксинацията ще се извършва от официалните ветеринарни лекари. Имунизацията ще започне в началото на март догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април преди да е започнал летежът на куликоидите, които разпространяват болестта.

С ваксинацията срещу болестта "син език" се цели предпазване на възприемчивите животни през 2015-а година, което ще намали загубите на собствениците и ще позволи възстановяване на търговията със живи животни. За направени разходи за лечение на болестта се предвижда отпускане на средства по “Де Минимис“ в началото на следващата година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!