Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омагьосан кръг от проблеми стои между работници и работодатели в България

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
В годините на икономическата криза бе отчетено, че намалява броят на трудовите злополуки и смъртните случаи по време на работа. За 2013 година обаче Социалното ведомство забеляза, че броят на „жертвите на труда” отново бележи ръст. Причината този път не е в раздвижването на икономиката, а от прекалени спестявания за сметка живота и здравето на работещите. За по-малко от година са регистрирани над 2000 злополуки по време на работа, а над 101 хиляди календарни дни са загубени в болничен престой след трудовите злополуки. Оказва се, че нищо не е спестено, а загубите са големи, за сметка на работодателите, работниците и държавата. Същевременно инспекторите по труда констатират близо 200 хиляди случаи на грубо погазване на правилата за безопасност при работа във фирми и предприятия. Открити са доста пропуски в обезопасяването на работното оборудване, но най-драстични се оказват злоупотребите при изплащането на възнагражденията.

По повод Световния ден за достоен труд – 7 октомври, синдикални лидери отбелязаха, че работодателите често удвояват работното време на персонала, без обаче да осигурят адекватно заплащане. На места дори се отказва годишен отпуск на хора, с аргумент, че липсват подготвени кадри, с които при отсъствие да бъдат заместени. Смущаващ пример за поредица от неизправности в процеса на работа и заплащане е заводът за преработка на мини в Северозападна България, където заетите в този рисков сектор, получавали минимално възнаграждение. Инцидентът отне живота на 15 души, а след това всички се питаха, кой е виновен и можеше ли трагедията да бъде избегната. Експертът в сферата безопасните и здравословни условия на труд Валентин Илиев ни помага да се ориентираме в търсене на грешките, довели до злополуките.

„България има добро законодателство и то напълно синхронизирано с европейското, казва той. – Директивите, които се отнасят за Германия и Франция, се отнасят и за България. Друг въпрос е волята на нашата държава да ги спазва. Инцидентите и злополуките са резултат от цялостната обстановка, формирана през годините – корупция, неглижиране на условията на труд като маловажни въпроси. Приоритетни за работодателите се явяват печалбите на фирмата, затова прибягват до икономии за сметка на здравето на работниците. Тежките злополуки са последица от това. Нещата не са добре построени практически. Ние се въртим в омагьосан кръг, където всеки мами следващия по веригата. Работодателят се стреми да покаже, че е изпълнил изискванията на закона пред проверяващите органи. Изработва много добра документация, но всичко е на хартия и грижата за безопасните условия спира до тук. В действителност не се прави обучение, целенасочено, практическо, каквото е предвидено по закон. Инструктажите на работещите се провеждат формално, а е важно всеки ден да се прави инструктаж преди работа. Основен проблем е и това, че ръководители от всички нива, като вземат управленските решения, нямат предвид здравето и безопасността на изпълнителите. Сблъскваме се с драстични примери за непознаване на основни принципи от страна на работодателите. В другите държави са наясно, че да осигуриш добри условия на труд е добра инвестиция, а вложеното в грижата се връща един-два пъти като реални финансови средства. Обслужването на фирмите от служби по трудова медицина, което ЕС е предвидил да го има във всяка държава, у нас го превърнахме в търговия и имитация на хубавата идея. А истината е, че много по-добре е да се работи превантивно, с информация и въз основа на медицинската профилактика. Засега обаче отзвук на нашите усилия няма, обръща се внимание основно на това което носи доход и бърза печалба. Такъв е примерът от завода в Горни Лом. Нормата на работник е била да обработва по 100 мини на ден, с натрупването на умората този човек забравя за правилата на безопасна работа. Всичко е въпрос на управление, изпълнителите не са виновни. Нашите работници постигат чудесни резултати в страни като Германия, а тук самата обстановка ги притиска и те самите да не спазват законите. Цялото законодателство е направено, за да се гарантира живота и здравето на хората, а ето, че работниците не осъзнават, че трябва да се пазят и да съхранят сами здравето и живота си”, констатира експертът Валентин Илиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Остава в сила червеният код за много големи горещини в цялата страна

В четвъртък  ще е слънчево и много горещо. След обяд в Северна България и западните масиви ще се заоблачи, ще духа вятър и на места значително ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 19° и 25°, в София 20°. Максималните ще са от 37° до..

публикувано на 17.07.24 в 19:05

България днес - 17 юли 2024 г.

В „България днес“ на 17 юли ще говорим за транспортните затруднения на българите в Цариброд до работните им места в нашата страна и възможното решение на ситуацията. След това ще припомним историята на едно най-красивите златни..

публикувано на 17.07.24 в 19:00

Българите ще могат да влизат в Беларус без виза и през сухопътните граници

Беларус временно разшири безвизовия режим за България и още 34 страни. Лидерът на Беларус Александър Лукашенко одобри предложението гражданите на 35 държави, вкл. България, да влизат без визи през шосейни и жп гранични пунктове и да остават в страната до 30..

публикувано на 17.07.24 в 18:50