Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив ще се сдобие с първия в България 3D планетариум

Снимка: Венета Николова

В Пловдивския природонаучен музей започва изграждането на първия по рода си в България 3D планетариум. Оборудването ще е от най-ново поколение, като с такова разполагат едва 40 планетариума в света. Италианската фирма, спечелила поръчката за иновативното съоръжение, подписа договор с Община Пловдив, а стойността на проекта е 360 хиляди лева, осигурени от общинския бюджет.

Планетариумът ще бъде разположен в една от най-големите зали на Природонаучния музей, като куполът ще се издига на 8 метра. Местата, които се предвижда да са около 50, ще са точно под него. В окръжност около тях ще е подредена експозицията от минерали, която е една от най-богатите в страната.

Директорът на музея Огнян Тодоров разказва за филмите, които ще бъдат представяни:

То се води платнетариум, защото по-голямата част от филмите са свързани с космически обекти, слънчеви системи и т.н., но софтуерът позволява да бъдат прожектирани и филми, които са специално направени за тази система, които да са пример за устройство на клетката, динозаврите как са измрели. И всяка седмица можем да правим презентация с различен филм. 

Освен това системата, която се очаква да заработи през януари, позволява снимането на собствени филми, а също и безплатен обмен с други 150 планетариума в Европа.

Цялостното обновяване на Пловдивския природонаучен музей възлиза на 1 милион лева и започна през октомври миналата година.

Следващата година поетапно ще бъдат открити залата за живи пеперуди, палеонтологичната сбирка и терариумът с неотровни видове животни, до които посетителите ще имат достъп.

В началото на ноември ще бъде готов и най-големият у нас аквариум.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!