Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пъстроцветната България” – акцент на фестивала „Европейски културни дни” във Франкфурт

| обновено на 14.10.14 в 14:51 БНР Новини
Снимка: www.ecb.europa.eu
От 15 октомври до 12 декември тази година във Франкфурт, Германия, ще се състоят станалите традиционни „Европейски културни дни”. Тазгодишното издание е посветено на националната ни култура и е под надслов „Пъстроцветната България”. За концерта, с който тържествено ще бъде открит фестивалът, се готви екипът на музикална агенция „Кантус Фирмус”. Нейният изпълнителен директор Васил Димитров разказва за събитието:

Това са празници, които Европейската централна банка организира от 2003 г. Идеята е на всяко издание да се сложи акцент върху културното присъствие на една от страните-членки на Европейския съюз. Тази година във фокуса е България, затова е в сътрудничество с Българската народна банка. За „Кантус Фирмус” и за Класик ФМ оркестър тази покана идва като оценка за работата ни. Чест е, че ние организираме четири от събитията, които ще се състоят във фестивала. Програмата за откриването е подбрана така, че да представи най-добре българската музикална култура.

Дълъг е бил периодът на подготовка: от май 2013 г. досега. Афишът вече е готов, както и най-дребните подробности около пътуването на 83-мата участници в първия концерт. Той ще бъде под палката на Григор Паликаров.

Смятам, че с общи усилия стигнахме до една добре балансирана програма, която ще звучи в голямата зала на „Alte Oper” във Франкфурт – споделя диригентът. - Това е място, на което съм имал щастието да дирижирам няколко пъти. Атмосферата е невероятна, очаквам салонът да се напълни с 3 000 души, какъвто е и капацитетът му и нашето участие да се превърне в знаменито събитие. Наред с Българска рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров, избрахме да представим пред немската публика и неговия Трети клавирен концерт. Прекрасният пианист Людмил Ангелов го е интерпретирал многократно, с различни оркестри и диригенти, а сега за първи път ще го изпълним заедно. Естествено за нас бе да включим и популярната „Ръченица” из „Тракийски танци” на Петко Стайнов. Вторият ни солист, мецосопраното Надя Кръстева, сама избра да изпълни Ария на Евросина от „Момчил” на Любомир Пипков, друг български колос. Наред с това сме подготвили и арии от оперите „Андре Шение”, „Адриана Лекуврьор”, „Кармен” и оперетата „Прилепът”. На 18 октомври ще се състои вторият концерт. Известно е, че аз обичам да работя с млади таланти. С Елин Колев (цигулка) и пианистката Виктория Василенко сме се срещали неведнъж. С идеята, че ще бъдем на сцената с камерен оркестър, избрахме Бах, Концерт в ре минор, заедно с две от „Годишните времена” на Вивалди. Ще има и българско произведение – „Жътва” и „Танц” от „Миниатюри за струнен оркестър” – известната творба на Марин Големинов. Смятам, че когато се представя българската култура, това трябва да се направи с доказани шедьоври. Надявам се програмата ни да е силна и въздействаща за публиката.

Концертите ще бъдат записани и излъчени по Немския културен радиоканал за провинция Хесен – hr2. От „Кантус Фирмус” подготвят и два джаз концерта, които ще се състоят на 27 и 28 ноември тази година с участието на "Ангел Заберски трио", Васил Петров и Български брас квинтет. В програмата на „Европейски културни дни” във Франкфурт са включени и изяви на Детския хор на Българското национално радио, Столичния куклен театър, формация „Драгостин Фолк Национал” с диригент Стефан Драгостинов. Ще се проведе и лекция за тракийската цивилизация. Д-р Тодор Чобанов от Столична община обяви, че имат готовност да изпратят във Франкфурт фотоси и реплики за изложба, посветена на тракийското наследство. Пъстрата фестивална програма ще завърши с изпълнение на трупата на Нешка Робева – спектакъла „Мистерията Еньовден”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25