Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2014 – успешна година за българската спортна стрелба

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Много събития изпъстриха календара на стрелците и белязаха с успех 2014 г. Такава е равносметката на Българския стрелкови съюз с председател действащият състезател Мария Гроздева – двукратна олимпийска и многократна европейска шампионка. Освен традиционните турнири за световната купа и Европейско първенство, тази година в Испания се проведе и Световно първенство, което в стрелбата се провежда веднъж на 4 години. Младият състезател Самуил Донков спечели първата квота за България за Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г., като зае 8 място на 10 м. пистолет на Световното първенство. Надеждата на България Антон Ризов завърши шести в дисциплината 10 м. пушка на Европейското първенство в Москва. Шампионката от младежките Олимпийски игри в Нанджинг Лидия Ненчева осигури за България и бронз при девойките в стрелбата на 25 м. пистолет на Световното първенство за младежи и девойки в Испания. И трениращият отскоро Александър Тодоров показа добри резултати при юношите – бронз от Европейското първенство в Москва, 4 място на Олимпиадата в Нанджинг, 5 място на световното първенство.

Ето оценката на Мария Гроздева за изминалата година:

„Безкрайно съм щастлива, че вече имаме олимпийска квота. Ще направим каквото зависи от нас за добрата подготовка на талантливия Самуил Донков за Олимпиадата, – обеща Мария Грозева. – Надявам се да вземем още квоти. Тази година като цяло беше много успешна за Българския стрелкови съюз. Антоанета Бонева спечели 3 медала от световни купи. Но имаше малшанс на Световното първенство, като зае седмо място. Ако беше шеста, щеше да е с квота. Но имаме още шансове – през 2015 г. има световни купи и европейско първенство, на които ще се раздават още квоти. Надявам се, че ще получим поне 4-5 квоти”.

Самуил Донков„Имам силите и възможността да чуя химна от стълбичката”, – сподели Самуил Донков очакванията си от Рио-2016 г. А Мария Гроздева допълни:

„Искам да кажа за големия успех на Самуил Донков. Това момче не може да се отдаде изцяло на стрелбата. Тренира максимум 2-3 пъти седмично, защото обстоятелствата в живота го карат да работи като дърводелец в мебелна къща – доста трудна работа, от която ръцете му се натоварват. Ще правим постъпки да го военизират, за да може да се отдаде изцяло на тренировките. Той постигна голям успех, защото с толкова малко тренировки показа, че е голям талант и се пребори да влезе при мъжете във финал на Световно първенство”.

Веселин Петков, треньор на успешния български стрелец Антон Ризов, споделя, че сред проблемите в този спорт са липсата на тренировъчни бази и невъзможността да се тренира със съвременни електронни мишени.

„Изключено е да се направи нормална подготовка без електронни мишени. Особено за финалите, – подчертава Димитър Тодоров, спортен директор на Българския стрелкови съюз. – Ако Самуил имаше възможност поне половин месец да тренира с електронна мишена за финал, с неговите качества щеше да има медал от Световното първенство”.

Проблемът с мишените възниква след като раздираната от противоречия Българска федерация по спортна стрелба с председател Камен Шишманов е изключена от структурите на Българския олимпийски комитет, и на нейно място е приет Българският стрелкови съюз на Мария Гроздева. Но закупените с държавни пари мишени остават под катинара на Федерацията.

„Правим постъпки при министъра на спорта за закупуване на нови електронни мишени за 100 – 105 хил. евро, за да можем да работим, а в същото време 90 мишени, купени от държавата, стоят заключени в Българската федерация по спортна стрелба. Оттам първо ни поискаха наем от 5 300 евро, за да ги ползваме за месец и половина в подготовката за Световното първенство, а после се отказаха, защото нямали право на търговска дейност”, – разкрива Валери Григоров, личен треньор и съпруг на Мария Гроздева.  Надяваме се, че държавата няма да търпи тази нелепа ситуация и ще се намеси в спора за благото на българския спорт. А също, че младите български стрелци ще имат възможността да докажат, че златното поколение в българската стрелба – двукратните олимпийски шампиони Таньо Киряков и Мария Гроздева, имат достойна смяна.

Снимки: БГНЕС




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00