Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България снабдява ЦЕРН с компютри

БНР Новини
Служебният министър на образованието Румяна Коларова и генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер откриха изложба в музея „Земята и хората”, посветена на 60-годишнината от създаването на ЦЕРН и 15-ата годишнина от пълноправното членство на България в организацията.
Снимка: БТА

„Искаме да стигнем до дълбините на това как е произлязла Вселената и как съществуваме ние, благодарение на физиката”. Това каза генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер при откриването на изложба в столичния музей „Земята и хората”, посветена на 60-годишнината от създаването на Европейската организация за ядрени изследвания /ЦЕРН/ и 15-aта годишнина от пълноправното членство на България в нея. Съвсем наскоро най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици попадна в рекордите на „Гинес” с откритието на Хигс бозона /от 2012г./, известен още като „божествената частица”. Без да звучи нескромно, трябва да отбележим и ролята на българската наука в опитите да бъдат разгадани тайните за произхода на Вселената. Страната ни участва активно в подготовката и провеждането на един от двата големи експеримента в ЦЕРН: CMS (Компактен Мюонен Соленоид) още от създаването му през 1991 г. Български физици и инженери имат съществен принос в конструирането на детектора на елементарни частици CMS. Официално България е приета за пълноправен член в престижната научна организация на 11 юни 1999 г. Към момента около 120 български учени и докторанти извършват свои научни изследвания на територията на ЦЕРН. Ето какво каза за българския принос специално за Радио България проф. Ролф Хойер:

„Мисля, че ролята на България в ЦЕРН е много силна и тя има принос, съизмерим с този на другите малки страни. Много български учени участват в научните експерименти и имат все по-нарастваща роля. От хората в България с водещи позиции в университетите и БАН зависи да привлекат младите хора, да им покажат как се случва изследователската работа и как те могат да подкрепят тези проучвания. Така че аз виждам нарастващата роля на България, въпреки че е малка страна.”

Освен свои учени, до момента България е изпратила в ЦЕРН и над 255 гимназиални учители. Те са имали възможността да се включат в едноседмично обучение в специализираните лаборатории на центъра и да посетят експериментални установки. Това е факт благодарение на програмата за обучение на преподаватели по физика и астрономия в Европейския център за ядрени изследвания, организирана и финансирана от МОН. Преминалите през програмата учители пък са завели след това в меката на науката над 2000 свои ученици.

Българският бизнес също има принос в изграждането на установките в ЦЕРН. За периода 1999–2012 г. наши предприятия, предимно от сферата на машиностроенето, електрониката и информационните услуги, са получили поръчки на обща стойност над 14 млн. швейцарски франка. Така възвръщаемостта на средствата от членски внос на България от участие в търговете на ЦЕРН е около 50%. „Това е един от най-добрите коефициенти на възвръщаемост. В момента ние снабдяваме ЦЕРН с компютри”, коментира доц. д-р Леандър Литов, ръководител на българския екип от учени в Европейската организация за ядрени изследвания. Страната ни се надява също да изгради и първия на Балканите център за терапия на рак с протони и леки йони. По думите на проф. Хойер, т.нар. адронна терапия е възможно най-щадяща, но и доста скъпа. За разлика от останалите лечебни методи при нея не се увреждат здравите тъкани около раковото образувание. В момента такива центрове има в САЩ, Япония и Италия, а до 2016-а трябва да заработи и в Австрия.

„Идеята е да използваме ускорител, който е разработка на ЦЕРН и да обучим хора, които ще работят на него – обяснява доц. Литов. – Това ще бъде регионален център. Той надхвърля нуждите на България, но покрива целия Балкански полуостров. Може да лекува около 1500 човека. По-важното е, че това е научна инфраструктура, която ще изведе страната ни много бързо на челни позиции в света в няколко области, не само онкология, но и радиобиология, ускорителна техника, а също така в разработване на детектори за ядрени приложения в медицината, т.е. за диагностика.”

Построяването му ще отнеме около 7 години и ще са необходими около 150 млн. евро. За да се случи обаче е необходимо политическо решение, както и преговори с ЕК за финансиране през европейските структурни фондове. „В момента България, в редките случаи когато си позволи да изпрати българи за подобно лечение в чужбина, плаща 50 000 евро. Ако построим такъв център, цената може да бъде около 15 000 евро за българските пациенти”, подчерта още доц. Литов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17