Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят въвеждане на възраст за пенсиониране в МВР, отбраната и правосъдието

Йордан Христосков
Снимка: БГНЕС
Служителите в специалните ведомства се пенсионират средно на 50 години и получават пенсия средно 26 години - сочи анализ  на Националния осигурителен институт. 66 процента от тези пенсионери продължават да работят и  да се осигуряват - така социалният министър Йордан Христосков аргументира готвеното предложение да се въведе възраст за пенсиониране в МВР, отбраната и правосъдното министерство.  
 
Въвеждането за възраст при пенсиониране в тези ведомства е в полза на работещите, тъй като те по този начин могат да бъдат защитени срещу уволнение, в това число и на политическа основа. Освен това за тях е много по-добре да работят дотолкова, доколкото те преценят, че за съответните длъжности може да се фиксира възраст, в системата на МВР, на Министерство на отбраната, на Министерство на правосъдието и другите специални ведомства, отколкото да отидат да работят в съмнителни частни структури като охранители или въобще работа, която не съответства на тяхната квалификация - нещо, което се наблюдава.

Тепърва ще се определят възрастите по съответните длъжности, уточни Христосков и категорично отрече Консултативният съвет да е обсъждал намаляване на обезщетенията при пенсиониране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!