Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Южен поток“ или Южен газов коридор?

БНР Новини
Снимка: архив

Днес интересът на Европейския съюз към проекта за газопровод „Южен поток“ е много нисък, коментира в интервю председателят на комисията по енергетика в Европейския парламент Йежи Бузек. Вносът на втечнен газ от Катар е сред възможностите за диверсификация на доставките на природен газ. А украинската информационна агенция „Униан“ прогнозира, че изборът на ГЕРБ (взела най-много гласове на предсрочните парламентарни избори в България на 5 октомври) реално може да сложи край на плановете за газопровода. Работата е замразена и на власт идва партия, която, макар и да подкрепя проекта, поставя условието той да бъде в съзвучие с европейските правила, заявяват от украинското издание.

„Южен поток“ е газопроводът, който трябва да разнообрази доставките на руския природен газ до Европа, заобикаляйки Украйна - „камъче в обувката“ на газовия гигант Русия.

На този етап ЕС и Руската федерация не отстъпват от позициите си - Москва смята, че газопроводът е международен проект и не трябва да изпълнява европейските изисквания. Брюксел, обаче, очаква руската страна да подаде искане за изключение от правилата на третия либерализационен пакет, който е за отварянето на енергийните пазари. Целта е вътрешният енергиен пазар в Европа да предложи на потребителите избор между различни дружества, доставящи природен газ и електроенергия, което ще направи пазара достъпен за всички доставчици. Но кога - като време и пространство?

Азербайджан и Европа дойдоха на своето - започната е реализация на проекта „Южен газов коридор“. Този съкратен вариант на амбициозния проект Nabucco трябва да бъде завършен през 2019 година и включва система от газопроводи TANAP-TAP, започващи от азербайджанското газово находище Шах-Дениз. Газта ще преминава през териториите на Грузия и Турция, за да достигне до Гърция, Албания и на юг в Италия. Става дума, като за начало, за доставки от порядъка на 16 милиарда кубически метра природен газ на година, като от тях 6 милиарда са предназначени за Турция и 10 за Европа.

Европа и Съединените щати, лансиращи идеята за диферсификацията на природния газ, а по същество - изхвърляйки Русия от пазара за износ на газ(основно перо в икономиката й), са много доволни. „Решението по откриването на „Южен газов коридор“ е истински пробив. За сметка на неговото бъдещо разширяване коридорът ще има потенциал да покрие до 20% от потребностите на ЕС от газ в дългосрочна перспектива“, се споменава в прес съобщението, разпространено от Еврокомисията.

На пръв поглед Русия въобще не е застрашена от проекта „Южен газов коридор“, защото доставките на азербайджански газ ще започнат чак в края на 2019 г. и ще покрият само 20% от нуждите на Европа за този вид гориво. Това, обаче, е повърхностен подход при оценката на рисковете, пред които се оказва Руската федерация поради простата причина, че към доставчиците може да се присъединят като минимум Туркменистан и Иран. Последната държава по запаси на газ е на второ място в света след Русия.

Освен това, в една по-далечна перспектива, имам предвид блокирането на проекта „Южен поток“, по който се планира руският газ да се експортира към Европа, идеята на проекта Nabucco, с изход към България, Румъния, Унгария и Австрия, е напълно реална.

Перспективите за България са прекрасни - ще имаме гориво за отопление и след 2019 г.(не е ясно на какви цени) и вече няма да сме зависими 100% от руския газ. Споменавам само за отопление, защото намеците към нас са кристално ясни - страната ни може да бъде само туристическа. Нещо като вила на Евросъюза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31