Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина и парадоксите на изборната методика

Проф. Михаил Константинов и проф. Любомир Гаврилов
Снимка: архив

При разпределението на мандатите в някои райони след последните избори се стигна до изненадващи парадокси. „Не на подменения вот”, казват в Кюстендил и се вдигат на „борба за справедливост и равноправие”. Колкото и парадоксално да звучи, тезата за „подменения” вот и „несправедливия” резултат е много спорна.

Има си  правила на изборната игра:

Този резултат не се определя по симпатии или по нечия субективна преценка, а обективно и безпристрастно по силата на конституцията и закона.

В конституцията е казано, че „народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ”. В този смисъл разделянето на страната на избирателни райони е донякъде условно.

При национални избори по пропорционалната система общият брой на представителите на всяка партия в Народното събрание трябва да съответства на общия брой на подадените за тази партия гласове на национално равнище. След това идва разпределянето на тези представители по избирателни райони. За решаването на тази задача съществуват различни методики, а въпрос на законодателя е да избере една от тях.

Какво се случва с гласовете на българите от чужбина и защо е толкова важен МИР „Чужбина? Парадоксите на българската изборна методика, водеща до това, че дори в райони, в които една определена политическа сила има само един глас, тя може да получи мандат точно там, коментират: проф. Михаил Константинов – анализатор на изборния процес и проф. Любомир Гаврилов от Университета на гр. Тулуза, Франция, член на Временните обществени съвети на българите в чужбина, който от години анализира българските избори зад граница, изборната методика и законодателството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт и оранжев код за горещини в цялата страна, по морето кодът е зелен

В сряда  ще е слънчево и горещо. След обяд на запад ще има временни увеличения на облачността, но само на изолирани места в планините ще превали за кратко. Минималните температури ще са между 19° и 24°, в София 20°. Максималните ще са от 30° до 40°, в..

публикувано на 13.08.24 в 19:05

Европейската прокуратура разследва "Булгартрансгаз"

Европрокуратурата проверява офисите на "Булгартрансгаз" в София. Полицията е осигурила достъп до централата на газовия оператор. От "Булгартрансгаз" и Брюксел няма официална информация за проверката, но Европрокуратурата разследва проекти, които са с..

публикувано на 13.08.24 в 13:01
Борислав Цеков

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев продадоха "Галъп интернешънъл Болкан"

Финализирана е продажбата на 100% от акциите на социологическа агенция "Галъп интернешънъл Болкан", която е член на международната асоциация Gallup International със седалище в Цюрих. Учредителите и досегашни акционери Андрей Райчев и Кънчо Стойчев,..

публикувано на 13.08.24 в 10:05