Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Находките от античния град Мисионис са изненада за археолозите

БНР Новини
Снимка: БТА

Близо 50 години продължават разкопките и проучванията край античния и средновековен град Мисионис, близо до Търговище. Започнати са от видния археолог Димитър Овчаров, а сега делото продължава неговия син, също историк и археолог, проф. Николай Овчаров.

Ценни предмети открили археолозите това лято в земята на древния град. Определят откритията си, като истински пробив в опознаването на живота на хората, населявали района на Търговище. По думите на проф. Овчаров названието на града Мисионис, означава Мизия. Най-вероятно това е тогавашната столица на едноименната Източна римска провинция през V-VI век. Находките доказват, че в този град са живеели заможни за времето си хора. Сред най-интересните находки от последните месеци са бронзови дръжки на съдове с изображения на птици и пантера, която много наподобява каменните релефи на лъвове от една от столиците на Първото българско царство /681 до 1018 г./ от края на IX век Велкики Преслав. Това напомня, че градът е бил в ореола на царската власт, в непосредственото управление на държавния глава.

СнимкаДоказателство за богатите хора, живеещи в него, е наличието на остатъците от търговска борса и многото монети, намерени от археолозите. Възхищение будят ювелирно изработените предмети от животинска кост, сребърен пръстен, позлатена обица, обици от планински кристали и т.н.. Огромно количество от плоско лято стъкло са намерили археолозите. Използвано било за направа на витражи, с които били снабдени домове на жителите в Мисионис. Става въпрос за прозорци не на жилищата, не на управляващата класа, а на близките около тях богати търговци, издигнати в обществото занаятчии, които са живели близо до цитаделата на града. Наличието на стъкло само по себе си говори и за богатството на Мисионис. Вниманието на учените привлекли остатъци от стъклени чаши, около 80 на брой, концентрирани в руините на една сграда. Около тях са разкрити останки и на други съдове за сервиране на вино и храна. Всичко това е безспорно доказателство, че точно тук се е намирало антично обществено заведение, подобно на днешните ресторанти и страноприемници. „Това е рядкост в археологията, да попаднеш на хан от V-VI по нашите земи“ казва проф. Овчаров и продължава разказа си, очарован от изненадите, които му поднася работата:

Снимка„Сега сумираме нещата от лятото, показваме находките от месеците юли, август и септември. Това е цял хан, защото е доста голям, като пространство. Но концентрацията на посуда и чаши за вино, на които биха завидели и днешните стъклари, доказва, че това е било заведение. Подобен хан може да се види много добре запазен в историческия град Помпей в Италия. Това, което ние намерихме в Мисионис е именно подобна кръчма, на римски „таберна”, която може би е имала и места за спане и вероятно постройката е била на два етажа. През града е минавал основен римски път, пресичащ Мисионис от Изток на Запад, а този хан е бил отворен, с вход към пътя. Нормално е в такъв голям град да е имало крайпътно заведение. Но не предметите там са най-важното, а архитектурата. Изненадан съм за това как в този период, който ние учените смятаме за упадък в империята заради нашествията на варварите, как точно по това време римляните успяват да построят проспериращ, богат град на върха на планината. Там строят сгради, улици, площади. Това е истинско изкуство, което до ден днешен буди възхищение.”

Жителите на средновековния Мисионис напускат своя град през XIV в. Въпреки че оказват силна съпротива на османските нашественици, селището е разграбено и опожарена. След това хората се преместват да живеят в равнината и не случайно градът започва да носи турското име Ески Джумая, което в превод означава „стар, древен, петъчен пазар”. Споменът за Мисионис е пренесен и в името на днешния град Търговище.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15