Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прочутият руски вокален ансамбъл "Хорът на Турецкий" пристига у нас

Снимка: БГ Саунд Стейдж

Прочутият по цял свят руски вокален ансамбъл "Хорът на Турецкий" пристига у нас. Този атрактивен мъжки вокален ансамбъл е една от съвременните визитни картички на Русия. За 25-те години от създаването си съставът е обиколил цялото земно кълбо по най-престижните сцени като "Роял Албърт хол" в Лондон, "Карнеги хол" в Ню Йорк и редица други.

Десетте мъжки гласа, между които изключително рядко срещаните тенор-алтино, контра-тенор и бас-профундо постигат диапазон от четири октави и половина. Забележителните вокални умения на певците им дават възможност да поднасят богат репертоар, който включва както класическа музика, така и популярни песни на различни езици, поп и рок хитове, руски романси.

"Хорът на Турецкий" представя цялостен спектакъл с костюми и хореография, който се превръща в запомнящо се шоу. Партньори на състава на международната сцена са музиканти като Пласидо Доминго и Хулио Иглесиас, цигуларят Исак Щерн, виолистът Юрий Башмет, диригентът Зуби Мета.

Ансамбълът често подготвя изненада песен от страната, в която гостува. Такава маестро Михаил Турецкий създател и диригент на ансамбъла обеща и на българската публика. Ето неговите очаквания за първата му среща с нея:

Ние сме много радостни, че се появи възможност да дойдем за първи път. Знаем, че в България публиката е много взискателна, обича изкуството, хубавата музика, песни на различни езици. И знаем, че ще се получи добро съвместно първо общуване.

Спектакълът, озаглавен "Мъжки поглед към любовта", е тази вечер в Зала 1 на Националния дворец на културата от 19.30 часа.

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!