Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България участва с проекти за енергийно свързване на Европа

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Държавите-членки на ЕС се договориха да отпуснат сумата от 647 млн. евро по програма, наречена „Механизъм за свързване на Европа”. Финансират се само одобрените важни проекти, които осигуряват развитие на енергетиката и енергийна независимост. Основно средства са насочени за пренос на газ и електроенергия в района на Източна и Югоизточна Европа и Балтийско море. Одобрените български проекти са на стойност на 4 млн. евро, като най-голямо финансиране получава ВЕЦ „Чаира”, с технология за изпомпване на вода между два язовира, разположени на различна височина. Европейското финансиране, отпуснато за Гърция, също засяга страната ни, тъй като предвижда строителство на връзка от ТЕЦ „Марица Изток” към гръцката преносна мрежа.

В духа на идеята за енергийно свързване на Европа, в София се проведе петата по ред регионална енергийна конференция, на тема енергийна сигурност и развитие. Участваха над 120 международни експерти от 11 европейски държави, а по думите на вицепремиера по икономически въпроси Екатерина Захариева, всички държави от ЕС ще работят заедно за създаването на енергиен съюз, защото Европа е доказала, че обединена, успява да се справи успешно с всяка криза. България до момента е направила малко по отношение на диверсификацията на газовите доставки, затова изграждането на интерконекторни връзки със съседни държави се превърна в приоритетна задача пред служебното правителство на Георги Близнашки. Според казаното от служебния вицепремиер Захариева, най-важно за енергийната сигурност е доброто управление на държавните дружества, либерализацията на сектора и енергийната ефективност. „Енергетиката е не само кръвоносната система на икономиката, но е от критична важност за нейното развитие”, каза Екатерина Захариева при откриването на срещата. Журналистите се интересуваха от конкретните параметри на газовите доставки за България, предвид преговорите между Москва и Киев за доставки на синьото гориво. По думите на министър Захариева е отчетено намаляло подаване на газ за България, като вместо обичайното налягане от 38 бара, са отчетени 34, което предизвиква въпроса, дали няма да свършат алтернативните запаси от гориво и българите да изкарат на студено зимата. Но според министър Захариева място за тревога няма:

„Ситуацията се следи ежедневно, за да не се допусне риск от газова криза. Всеки ден колегите от т. нар „кризисен щаб“ заседават, казва Захариева. – С оглед заплахата от газова криза Европейската комисия направи стрес тестове и препоръча редица мерки за всяка една държава, за България част от мерките е да продължи работата на ТЕЦ „Варна”. Основен приоритет е да се засили изграждането на интерконектори, в нашият случай с Румъния, който е почти готов, но за съжаление тази зима няма да може да бъде ползван. Засега не е обявена поръчка за нов изпълнител, имаме уверението, че румънският изпълнител ще се справи, но ако не се справи ще се търси нов съвсем скоро.”

Гост на регионалната енергийна конференция в София бе посланикът на Великобритания Джонатан Алън. Той коментира проекта „Южен поток” за пренос на руско синьо гориво към Европа, който по думите му няма особен икономически смисъл, а по-скоро е политически проект, ръководен от идеята да се обиколи и дестабилизира още повече обстановката в Украйна. Според Джонатан Алън, от основно значение за енергийната независимост в ЕС са междудържавните енергийни връзки.

„Засега България няма път за доставки на газ от съседни държави, но връзката между България и Гърция ще бъде изградена скоро, казва посланик Алън. – Това е приоритетен проект от три години насам и вече е почти на финала си. Но не само свързването на Гърция и България има значение, а ресурсите на целия регион. Има възможност за пренос на газ от Север на Юг, има възможност за интерконектор между България и Румъния, също към Сърбия. Може да се оптимизират доставките от Румъния, като за целта се изгражда трансгранична газова компания. Това не е толкова привлекателно, както е изграждането на един централен голям газопровод, но тези регионални връзки са много по-ефективни. Основното сега е да се оптимизират интерконекторните връзки, но не е реалистично да се мисли, че дадена страна може да постигне това поотделно. Трябва да се търси подкрепа и координация на общоевропейско ниво. За да се осигури координация и в цената на тези връзки и да се регламентира процесът на доставките. Това е добра възможност за страните от Вишеградската четворка, плюс Румъния и България да произвеждат и продават електричество и газ. Така целият регион ще заеме водеща позиция в Европа при разпределението на произведената енергия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00