Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондонският фестивал на българската култура продължава

Снимка: архив

Програмата на третото издание е истински културен калейдоскоп – симфонични и камерни концерти, джаз и народна музика, изложби, кинопрожекции театрални представления. Фестивалът започна на 20 октомври с блестящ концерт на Кралския симфоничен оркестър и български диригент и солисти.
Идеята за събитието е на нашия сънародник Иво Станков – цигулар, който е във Великобритания от 16 години. Той организира първия фестивал, а в подготовката на следващите се включва Българският културен институт.  Иво Станков е завършил е Кралската музикална академия в Лондон. Повече от десетилетие преподава цигулка, свири в различни формации, пътува със солови рецитали по света.Във всички начинания до него е съпругата му Ваня Ватралова-Станков, оперна певица.


Ние идваме от България, носим различен заряд – казва Иво. – В изявите си като музиканти представяме произведения от български композитори. Лондонският фестивал е естествено продължение на същата идея – да популяризираме нашата родна култура. През 2010 г. за първи път организирахме подобно събитие. Работата около него отне доста време и енергия. Първият концерт беше на хор „Мистерията на българските гласове” в „Qeen Elizabeth Hall”. Едва ли би могло да има по-добър състав и по-престижна зала за началото, което „материализира” нашата концепция. След две години беше открит Българският културен институт в Лондон, което даде съвсем различни възможности. Неговият директор Светла Дионисиева прие идеята с ентусиазъм и започнахме да работим заедно. Концертът, с който открихме тази година включваше само български произведения. За първи път правим подобна програма. При това в „Cadogan Hall” – престижната зала, в която изнася своите концерти Кралският симфоничен оркестър.  Този състав, дирижиран от Мартин Пантелеев, поднесе цялата програма. В първата част прозвучаха произведения от Марин Големинов и две много красиви народни песни в авторски прочит на Георги Андреев, изпълнени от Ваня Ватралова-Станков. Чухме едно съвсем ново произведение от диригента Мартин Пантелеев и творба на Добринка Табакова, която набира все по-голяма популярност сред публиката по света. Втората част беше „запазена територия“ за Теодосий Спасов. Той изпълни свои произведения за кавал и симфоничен оркестър, импровизира. Свикнали с успехите на Теодосий, ние често забравяме колко уникално е това, което той прави в музиката си, основана на българския фолклор. Публиката го аплодира много дълго. С овации го обсипаха и музикантите от оркестъра още на сцената. Знаем колко трудно е да впечатлиш състав с толкова  богата история, но Теодосий успя.

Снимка: предоставена от организаторите на фестивалаСлед това блестящо начало „летвата” беше вдигната много високо, продължава Иво Станков, но аз се надявам, че и с оставащите събития ще успеем да поддържаме това високо ниво. В Българския културен институт ще бъдат показани филми, театрални постановки. На първи ноември откриваме изложба на големите български художници Дечко Узунов и Георги Чапкънов. А на следващия ден представяме филма на Георги Командарев „Съдилището”. На 12 и 13-и ни гостува обичаната актриса Татяна Лолова , за да представим филм за нея. Пристига и продуцентът на лентата Георги Тошев.  Посвещаваме няколко събития на големия български бас Борис Христов, за да дадем своя малък принос в отбелязването на 100-годишнината от рождението му. Нека припомним, че юбилеят е включен в календара на ЮНЕСКО и по цял свят почитат великия българин през цялата година.

Програмата на фестивала може да видите тук




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15