Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондонският фестивал на българската култура продължава

Снимка: архив

Програмата на третото издание е истински културен калейдоскоп – симфонични и камерни концерти, джаз и народна музика, изложби, кинопрожекции театрални представления. Фестивалът започна на 20 октомври с блестящ концерт на Кралския симфоничен оркестър и български диригент и солисти.
Идеята за събитието е на нашия сънародник Иво Станков – цигулар, който е във Великобритания от 16 години. Той организира първия фестивал, а в подготовката на следващите се включва Българският културен институт.  Иво Станков е завършил е Кралската музикална академия в Лондон. Повече от десетилетие преподава цигулка, свири в различни формации, пътува със солови рецитали по света.Във всички начинания до него е съпругата му Ваня Ватралова-Станков, оперна певица.


Ние идваме от България, носим различен заряд – казва Иво. – В изявите си като музиканти представяме произведения от български композитори. Лондонският фестивал е естествено продължение на същата идея – да популяризираме нашата родна култура. През 2010 г. за първи път организирахме подобно събитие. Работата около него отне доста време и енергия. Първият концерт беше на хор „Мистерията на българските гласове” в „Qeen Elizabeth Hall”. Едва ли би могло да има по-добър състав и по-престижна зала за началото, което „материализира” нашата концепция. След две години беше открит Българският културен институт в Лондон, което даде съвсем различни възможности. Неговият директор Светла Дионисиева прие идеята с ентусиазъм и започнахме да работим заедно. Концертът, с който открихме тази година включваше само български произведения. За първи път правим подобна програма. При това в „Cadogan Hall” – престижната зала, в която изнася своите концерти Кралският симфоничен оркестър.  Този състав, дирижиран от Мартин Пантелеев, поднесе цялата програма. В първата част прозвучаха произведения от Марин Големинов и две много красиви народни песни в авторски прочит на Георги Андреев, изпълнени от Ваня Ватралова-Станков. Чухме едно съвсем ново произведение от диригента Мартин Пантелеев и творба на Добринка Табакова, която набира все по-голяма популярност сред публиката по света. Втората част беше „запазена територия“ за Теодосий Спасов. Той изпълни свои произведения за кавал и симфоничен оркестър, импровизира. Свикнали с успехите на Теодосий, ние често забравяме колко уникално е това, което той прави в музиката си, основана на българския фолклор. Публиката го аплодира много дълго. С овации го обсипаха и музикантите от оркестъра още на сцената. Знаем колко трудно е да впечатлиш състав с толкова  богата история, но Теодосий успя.

Снимка: предоставена от организаторите на фестивалаСлед това блестящо начало „летвата” беше вдигната много високо, продължава Иво Станков, но аз се надявам, че и с оставащите събития ще успеем да поддържаме това високо ниво. В Българския културен институт ще бъдат показани филми, театрални постановки. На първи ноември откриваме изложба на големите български художници Дечко Узунов и Георги Чапкънов. А на следващия ден представяме филма на Георги Командарев „Съдилището”. На 12 и 13-и ни гостува обичаната актриса Татяна Лолова , за да представим филм за нея. Пристига и продуцентът на лентата Георги Тошев.  Посвещаваме няколко събития на големия български бас Борис Христов, за да дадем своя малък принос в отбелязването на 100-годишнината от рождението му. Нека припомним, че юбилеят е включен в календара на ЮНЕСКО и по цял свят почитат великия българин през цялата година.

Програмата на фестивала може да видите тук




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15