Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България става регионален център на сътрудничеството между Китай и ЦИЕ в областта на земеделието

БНР Новини
Министърът на земеделието и храните Васил Грудев и министърът на земеделието на Китай Хан Чанфу подписаха споразумението за създаване на Асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ.
Снимка: mzh.government.bg

Състоялият се на 29 октомври в Букурещ девети Форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа роди новината, че България ще бъде регионалният център на това сътрудничество в областта на земеделието. Решено бе в София да бъде създадена Асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Идея, която бе лансирана от страната ни преди година в рамките на предишни срещи в този формат 16+1.

По думите на китайския премиер Ли Къцян, „поднебесната империя” възнамерява през следващите 5 години да удвои търговския си обмен със страните от ЦИЕ и да увеличи значително своите инвестиции. Китайската държава е открила кредитна линия за ЦИЕ в размер на 10 млрд. щатски долара. Областите от интереси за инвестиции са най-вече в сферата на транспорта – изграждане на високоскоростни жп линии, пристанища, пътища, като и строеж на електроцентрали, включително ядрени. Отдавна заявено намерение на Китай е възстановяването на митичния Ориент експрес, този път чрез свръхбързи влакове от Пекин до Париж.

Китай все по-често обръща поглед към ЕС за внос на висококачествени храни, а също и селскостопански стоки. В това отношение България със своите добри традиции в земеделието има какво да предложи. „За нас като земеделска страна е изключително важно ние да бъдем локомотивът на отношенията между Китай и ЦИЕ”, заяви земеделският министър Грудев при подписване на споразумението за създаване у нас на Асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство между Китай и ЦИЕ. Основната й задача ще бъде да осъществява и улеснява бизнес отношенията между Китай и ЦИЕ. Според г-н Грудев това е първата стъпка за институционализиране на сътрудничеството между страните от формата 16 +1 в областта на земеделието и храните. Асоциацията ще се помещава в българското Министерство на земеделието и храните.

България отдавна е позната на китайския пазар със своето кисело мляко, което се произвежда на място по български лиценз. Съществен пробив бе направен през последните години и по отношение на българските вина. По думите на изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев, през 2013 г. изнесеното вино за Китай е било 1,5 млн. литра, а само за полугодието на 2014-а износът е достигнал вече 2 млн. литра. Неговите очаквания са до края на годината експортът ни да достигне 4 млн. литра, т.е. ръст от над два пъти. Освен кисело мляко и вино, търсени български стоки в Китай са още родното розово масло, мед и пчелни продукти, преработени меса, плодове и зеленчуци, храни за животни. Ползотворно сътрудническо между двете страни може да се развие още в областта на селскостопанското машиностроене и аграрните науки. Сред партньорите на България извън Европейския съюз, Китай заема вече второ място след Турция като дестинация за българския износ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35