Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елен Герджиков: Няма опасност да бъде провален отоплителният сезон в София

| обновено на 03.11.14 в 18:35
Снимка: БГНЕС

Няма опасност да бъде провален отоплителният сезон в София, заяви за "Хоризонт" председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков след среща с ръководството на "Булгаргаз". Герджиков посочи че "Топлофикация София" е най-коректният платец към "Булгаргаз" и ако има увеличение на приходите, ще увеличат и плащанията към дружеството:

Проблемът идва преди всичко от неразплащането на произведената електрическа енергия от страна на НЕК към "Топлофикация" и от там към "Булгаргаз". В "Топлофикация" правят всичко възможно приходите от дейността, от клиентите да бъдат пренасочени максимално бързо към "Булгаргаз". Това не означава обаче, че сме решили проблема, защото "Булгаргаз" наистина се намира в много трудно финансово състояние – не изпълнява към този момент ангажиментите си към "Газпром" и няма гарантирани доставки за следващите месеци. Въпреки тежката ситуация смятам, че отоплителният сезон не е застрашен. От "Булгаргаз" казаха, че продължават преговорите с "Газпром" и с останалите си длъжници и правят всичко възможно, ако не цялата дължима сума към "Газпром", да изплащат всеки лев, който съберат.

Уверение, че "Булгаргаз" няма да спре подаването на синьо гориво към топлофикациите, даде и служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов. От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че "Топлофикация  София" разполага с резерви от мазут, които биха стигнали за около седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!