Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки българин с банкова карта

Снимка: БГНЕС

Българите доста охотно и бързо приемат иновациите, въпреки че по принцип сa хора реалисти и даже малко песимисти. Но когато става дума за наистина полезни нови уреди и услуги, колебанията траят сравнително малко. Така, за около 20 години броят на електронните банкови карти в страната достигна този на населението. Естествено, невръстните и малолетни деца не могат да притежават това съвременно разплащателно средство, така че на практика излиза, че много българи притежават по няколко дебитни и кредитни карти. Наскоро проведено изследване от една от най-големите компании в света за банкови карти показва, че близо половината българи биха платили с дебитни карти, ако в съответния магазин има POS терминал, когато става дума за покупка на стойност над 15 евро. Другият предпочитан начин за използване на пластмасовите карти е тегленето на пари в брой от банкомат. А техният брой само в София е около 1000 на трийсетината банки, опериращи в страната. От друга страна, колкото повече намалява сивият сектор в икономиката, толкова по-често заплатите на работещите се изплащат по банков път, което също е предпоставка за по-честото използване на картите както при пазаруване, така и за теглене на пари кеш. Да не забравяме също така и внушителния брой български пенсионери, много от които получават по електронен път месечните си пенсии. Към всичко това трябва да се добави и бумът на електронната търговия, която в действителност е невъзможна, ако не притежаваш банкова карта.

В резултат на всичко това на всеки един български гражданин се пада по една банкова карта, т.е. техният брой в страната надхвърля 7 млн. Естествено, преобладават дебитните карти, като кредитните са седем пъти по-малко. На пазара доминацията на двата световни банкови гиганта Visa и Maestro е тотална и техните две най-популярни карти представляват близо 80% от пластиките в употреба.

За това до каква степен българите имат доверие в картите и навика да ги използват говорят цифрите. Според Българската народна банка, обемът на трансакциите миналата година е надминал 10 млрд. евро, като очакванията за тази година са за ръст от близо 1 млрд. евро.

Твърде често, когато става дума за ползването на банкови карти, се споменава за риска от злоупотреби, фалшификации и кражба на идентичност. Това кара много хора да са извънредно предпазливи и доста негативно настроени към електронните разплащания в интернет например. И в България липсват категорични гаранции, че няма да разкрият ПИН кода ви и да изтеглят незаконно средства от вашата банкова сметка. Засега обаче проблемът е по-скоро на психологическо ниво, отколкото реален, тъй като според експертите престъпленията с банкови карти през миналата година в България са били на стойност скромните 4 млн. евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Есен във Видин

В събота – чудно време, само за разходки

В събота , 28 септември, ще е слънчево, като в сутрешните часове ще има мъгли над Източна България. Минималните температури ще са между 11 и 16°, в София 12°. Максималните ще дотигат 29 – 34°, в столицата ще е 30°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.09.24 в 19:45

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се  чувствали хората, които..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53