Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки българин с банкова карта

Снимка: БГНЕС

Българите доста охотно и бързо приемат иновациите, въпреки че по принцип сa хора реалисти и даже малко песимисти. Но когато става дума за наистина полезни нови уреди и услуги, колебанията траят сравнително малко. Така, за около 20 години броят на електронните банкови карти в страната достигна този на населението. Естествено, невръстните и малолетни деца не могат да притежават това съвременно разплащателно средство, така че на практика излиза, че много българи притежават по няколко дебитни и кредитни карти. Наскоро проведено изследване от една от най-големите компании в света за банкови карти показва, че близо половината българи биха платили с дебитни карти, ако в съответния магазин има POS терминал, когато става дума за покупка на стойност над 15 евро. Другият предпочитан начин за използване на пластмасовите карти е тегленето на пари в брой от банкомат. А техният брой само в София е около 1000 на трийсетината банки, опериращи в страната. От друга страна, колкото повече намалява сивият сектор в икономиката, толкова по-често заплатите на работещите се изплащат по банков път, което също е предпоставка за по-честото използване на картите както при пазаруване, така и за теглене на пари кеш. Да не забравяме също така и внушителния брой български пенсионери, много от които получават по електронен път месечните си пенсии. Към всичко това трябва да се добави и бумът на електронната търговия, която в действителност е невъзможна, ако не притежаваш банкова карта.

В резултат на всичко това на всеки един български гражданин се пада по една банкова карта, т.е. техният брой в страната надхвърля 7 млн. Естествено, преобладават дебитните карти, като кредитните са седем пъти по-малко. На пазара доминацията на двата световни банкови гиганта Visa и Maestro е тотална и техните две най-популярни карти представляват близо 80% от пластиките в употреба.

За това до каква степен българите имат доверие в картите и навика да ги използват говорят цифрите. Според Българската народна банка, обемът на трансакциите миналата година е надминал 10 млрд. евро, като очакванията за тази година са за ръст от близо 1 млрд. евро.

Твърде често, когато става дума за ползването на банкови карти, се споменава за риска от злоупотреби, фалшификации и кражба на идентичност. Това кара много хора да са извънредно предпазливи и доста негативно настроени към електронните разплащания в интернет например. И в България липсват категорични гаранции, че няма да разкрият ПИН кода ви и да изтеглят незаконно средства от вашата банкова сметка. Засега обаче проблемът е по-скоро на психологическо ниво, отколкото реален, тъй като според експертите престъпленията с банкови карти през миналата година в България са били на стойност скромните 4 млн. евро.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Основният ремонт на Дунав мост при Русе вече е в ход

От 10 юли започва основният ремонт на Дунав мост при Русе, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура". Строителните работи ще се извършват ежедневно през светлата част от денонощието, по 10-12 часа на ден, според спецификата на изпълняваните дейности, като..

публикувано на 10.07.24 в 07:30

България днес - 9 юли 2024 г.

В „България днес“ на 9 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница. По повод 174-ата годишнина от рождението на Иван Вазов слушаме как ученици от българското неделно училище в Лисабон учат и изпълняват Вазови..

публикувано на 09.07.24 в 19:00

Повдигнати са обвинения срещу председателя на НД“ Русофили“ Златомир Дьовленски

Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив Златомир Дьовленски и съучастникът му Иван Гълъбов са с повдигнати обвинения от окръжната прокуратура в Пловдив. Вчера, 8 юли, двамата бяха арестувани по досъдебното производство на ДАНС за..

публикувано на 09.07.24 в 18:11