Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружеството "Мини Марица-изток" има да получава 204 милиона лева за свършена работа

Задълженията на дружеството към доставчици и кредитори са над 100 милиона лева

Снимка: БГНЕС

204 милиона лева имат да получават "Мини Марица-изток" от топлоцентралите в енергийния комплекс за доставени, но неплатени въглища, съобщи за "Хоризонт" изпълнителният директор на дружеството инженер Георги Златев. И ръководството на дружеството, и синдикатите очакват час по-скоро съставянето на правителството, за да чуят от новия министър как ще спасява затъналата в дългове енергетика. 

Задълженията на "Мини Марица-изток" към доставчици и кредитори са над 100 милиона лева. Засега пари има само за работните заплати. Инженер Златев твърди, че досега работниците ги получават в пълния им размер, този месец имало закъснение на компенсациите, които се изплащат на всяко тримесечие от спестения фонд "Работна заплата". За инвестиции обаче дружеството не може да отдели пари, а преди зимата те са крайно необходими.

По думите на лидера на КНСБ в мините Дамян Косев на последния браншови съвет е било изчислено, че за стабилизиране на състоянието на дружеството са необходими постъпления от 16 милиона лева седмично. Синдикатите са наясно, че тези пари няма откъде да дойдат и на този етап проявяват разбиране. Но само до структурирането на новия кабинет.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреди преди седмица в Стара Загора, че ако не започне стабилизация на сектора, са възможни протести на миньори и енергетици. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!