Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фондацията" приключи успешно турнето си в Северна Америка

| обновено на 06.11.14 в 15:17
Снимка: „Фондацията”

Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Славчо Николов, Венко Поромански са достатъчно известни музиканти от родната сцена. Кариерата на всеки един от тях е свързана с различна група – Кирил Маричков е емблемата на „Щурците”, Иван Лечев е значима фигура от „ФСБ”, Дони – от поп дуета „Дони и Момчил”, Славчо е китарист на „Б.Т.Р.” и Венко – барабанист от бившата група „Те”. Това, което ги обединява, е любовта им към българската рок музика. Създавайки „Фондацията” те сбъдват една идея – да запазят най-обичаните авторски песни от своите групи и да ги предложат в нови аранжименти на феновете си.

Да припомним, че първата изява на „Фондацията” пред затворен кръг приятели беше през пролетта на 2013 г. в столичния  клуб „Максим”.  След това формацията  направи своето първо турне в САЩ. Сега, година по-късно осъществи второ, много по-голямо и обширно. Градовете, в които „Фондацията” е радвала българската публика в Канада, са били Отава, Монреал, Торонто, Калгари и Ванкувър.

Направихме осемнайсет концерта в Северна Америка – пет в Канада и тринайсет в САЩ – сподели Славчо Николов. – Много емоционално преживяване беше турнето и за нас, и за публиката, която беше предимно българска. В Калгари, Бостън, Ню Йорк и Вашингтон дойдоха хора, които за първи път чуха  „Фондацията”. Получихме голям комплимент от някои от тях – „Ние бяхме на концерт на Ерик Клептън – споделиха те, но вашият повече ни хареса”. Много българи знаят песни като „Клетва”, „Спасение”, „След десет години”, няколко поколения са израснали с тях и предполагахме какво да очакваме. Затова  хубавите думи, който получихме като сравнение с този велик изпълнител, бе толкова ценни за нас. След Ванкувър, последният град в Канада, продължихме турнето в САЩ – Сиатъл, Сан Франциско…

Концерт в Атланта, Джорджия. Снимка: „Фондацията”От там взехме голям бус, в който натоварихме инструментите и потеглихме по американските пътища и така стигнахме до Бостън продължава Славчо Николов. – Общо разстоянието, което изминахме, беше 22 000 км. със самолет и около 12 000 км. с бус. Графикът ни беше доста натоварен, дълго шофиране, след това репетиция и концерт. Но в крайна сметка ние си го направихме така, за да можем да обиколим и да видим максимално от САЩ. Концертите ни бяха в Лос Анжелис, Лас  Вегас, Далас, Хюстън, Тампа, Маями, Куест, Чикаго, Атланта, Ню Орлеънс, Вашингтон, Ню Йорк и Бостън. Турнето беше организирано от нашия мениджър за Америка, Орлин Мирчев, както и от местни съмишленици. Участията ни бяха предимно в  концертни зали, но имахме и в клубове. Силни вълнения, изживяни от всички нас, които обичаме тази музика. Сега за предстоящия ни концерт на 10.11 в зала „Армеец” сме подготвили специална изненада за феновете ни – допълва още Славчо. По средата на изявата, аз и Иван Лечев ще свирим на електрически китари. Песни като „Няма как, „Вкусът на времето”, „20 век” ще бъдат изпълнение в „по-твърд” вариант.  Един от най-емоционалните моменти, който очакваме да се получи, е излизане на сцената на „Щурците” за първи път след смъртта на Петър Гюзелев от тази култова група. Благодарение на новите технологии,  китаристът който вече не е между нас, „ще присъства” с изпълнението си на концерта ни.

С това музикално събитие „Фондацията” завършва концертната си дейност за 2014-та. Съвсем логично е да попитаме ние, техните почитатели, какво следва оттук нататък за петимата музиканти. Славчо сподели, че са пред избор – дали да продължат да канят гост-музиканти от други групи и така да обогатят репертоара на „Фондацията” или да се отдадат на писане на авторска музика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15