Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 9 общини в Плевенско има формирования от доброволци, хората обаче не достигат

В девет общини на Плевенска област са създадени доброволни формирования за защита на хората  при природни бедствия, пожари и извънредни ситуации. Включилите се активисти обаче са близо два пъти по-малко от планираните.

Само в общините Пордим и Искър решенията на общинските съвети за създаването на доброволни формирования все още не са изпълнени. При предварително определена численост от 205-има доброволци, до момента са се включили 120. Това показва анализ на областната администрация за актуалното състояние на формированията за участие в осигуряването на необходимата защита на населението по места.

Усилията на специалистите в обучението на отрядите са насочени към изграждането на здрави формирования, които да действат адекватно при природни бедствия и пожари, както и при отстраняването на последствията от тях. Някои от кметовете обаче са песимисти, че отрядите ще могат да попълнят предварително определения състав, защото в малките населени места живеят предимно стари хора. Повечето от записалите се за доброволци са на възраст над 50 години.

Данните сочат, че до момента в страната са изградени 160 формирования с 2283-ма доброволци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!