Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ внесе в НС промените в сектор "Сигурност" и Закона за МВР

Снимка: Ивайло Михайлов

ГЕРБ внесе в деловодството на парламента промените в сектор "Сигурност" и Закона за  МВР. Част от предложенията са ГДБОП да излезе от ДАНС, където бе преместена от предишното управление, и да се върне в МВР, както и да се възстановят правомощията на държавния глава, сред които да назначава главния секретар на МВР. 

Промените ще върнат към нормалната функционалност МВР, каза депутатът от ГЕРБ Цветан Цветанов. Ще бъде възстановена и балансиращата роля на президента при назначаване на главен секретар в МВР. Възстановява се ГД "Национална полиция", която обединява криминалната и охранителната полиция. Гранична полиция отново става самостоятелна. ГДБОП излиза от ДАНС:

И ще възстановим реалния парламентарен контрол, който трябва да бъде осъществяван върху МВР. В момента не е възможно да се осъществява парламентарен контрол върху полицейската структура, която е в ДАНС.

Подслушванията няма да се върнат в МВР. Ще има само една структура, която ще подслушва, и това ще е ДАТО:

Тя ще изпълнява всички заявки, които има като искания за прилагане на СРС-та – от прокуратурата, от полицейските структури и от ДАНС.

От ДПС ще излязат с професионална експертиза без политика, каза депутатът Камен Костадинов:

Няма да има политически пристрастия в това, което ще дадем като експертиза.

От БСП са резервирани към промените в Закона за МВР. Атанас Мерджанов заяви:

Тези промени, заявени по този начин още на прага на работата на 43-тото НС, показват маниера на ГЕРБ по времето, когато те управляваха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!