Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 50 слаби места в системата на здравеопазването установи БОРКОР

Снимка: БГНЕС

Близо 50 слаби места в системата на здравеопазването е установил правителственият Център за противодействие на корупцията, известен като БОРКОР. Само за периода януари 2013-а - юли 2014-а година 13 болници са купили ненужни им лекарства за 59 милиона лева. За голяма част от ползваните медикаменти въобще не са проведени обществени поръчки, което е предпоставка за корупция, обяви директорът на центъра Бойко Великов:

Централизираните търгове са само една от възможностите за ограничаване на корупцията. Ние сме анализирали 14 области, които имат пряко отношение към лекарствената политика и търговията с лекарства. Открили сме 46 слаби места или рискови зони. Регулацията на производството, вноса и търговията с лекарства, различните разрешителни режими създават условия за корупция и там са необходими промени. На следващо място поставяме правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствата. Ролята и мястото на Националния съвет по цени и реимбурсация е значителен.

Проверка на Държавната финансова инспекция в 13 болници в страната е установила нарушения при обществените поръчки. Директорите на лечебните заведения не са провеждали задължителните публични търгове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!