Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Филип Брийдлав: „България е силен партньор на НАТО”

БНР Новини
Снимка: БТА

Върховният главнокомандващ на Съюзното командване на операциите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав бе на двудневна визита в България в навечерието на Третата годишна конференция по сигурността в София. В рамките на посещението си той се срещна с премиера Бойко Борисов, военния министър Николай Ненчев и началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов. В лекция пред Атлантическия клуб в България на тема „НАТО след срещата на Върха в Уелс” (септември т.г.) генерал Брийдлав акцентира върху новите предизвикателства и заплахи за сигурността на Стария континент и в Черноморския регион, свързани с бързо променящата се обстановка в Близкия Изток и Източна Украйна,  както и върху необходимостта от модернизиране на въоръжените сили чрез заделяне на нужните за целта средства:

„Силната отбрана и силният Алианс започват у дома. Нациите трябва да се ангажират с инвестициите, които правят войските им способни и оперативно съвместими с НАТО.” – категоричен бе генералът.

Генерал Филип Брийдлав оцени високо партньорството на Алианса с България и участието на страната в многонационалните сили на НАТО в Черноморския регион. Той подчерта:

„България е преди всичко силен партньор и близък приятел на НАТО, който има сериозен принос за общата сигурност. Ще си сътрудничим с България в усилията й да модернизира военните си сили и да ги поддържа способни и оперативно съвместими със силите на НАТО като част от договореното на срещата на Върха в Уелс. Не само военната авиация, но и флотът, и сухопътните сили на Българската армия трябва да бъдат съвместими с оборудването и способностите на НАТО. За да може България да участва активно в обединените сили на НАТО тук, в региона.” – подчерта той.

Генерал Брийдлав посочи още, че Алиансът е обезпокоен от нарастващото насилие в Източна Украйна и струпването на руски войски и оборудване по границата с нея. По думите му няма съмнение в пряката руска намеса в Украйна.

„През последните два дни видяхме това, за което Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа вече докладва – отбеляза генерал Брийдлав. – Колони с руско оборудване, основно руски танкове, руска артилерия, руски системи за противовъздушна отбрана и военни части навлизат в Украйна. Това, което ме тревожи най-много обаче, е, че международно признатата граница между Русия и Украйна е широко отворена и напълно ненадеждна. Военни части, пари, подкрепа, доставки, оръжия се прехвърлят безразборно в едната и другата посока и тази ситуация не е добра.”

Върховният главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа бе категоричен, че международните граници трябва да се спазват, но по думите му решението на конфликта в Украйна не може да бъде силово.

„Ръководството на НАТО и много световни лидери непрестанно повтарят, че няма военно решение на конфликта в Украйна – поясни той, – а трябва да има политическо решение и продължават да работят за това.”

Дебатът по темата продължава днес и утре на форума по сигурността в София (13-14 ноември), организиран от Софийския форум за сигурност и Българската академия на науките с участие на български и чуждестранни анализатори и практици по сигурността, отбраната и международните отношения. Основен фокус са рисковете и предизвикателствата заради кризата в Украйна, ситуацията в Близкия изток и Северна Африка, тероризмът, бежански поток и др. Специален акцент на двудневната конференция е регионалната сигурност на Балканите и широкия Черноморски регион, както и приносът на България за преодоляване на предизвикателствата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда , 3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35