Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гигинският манастир – глътка духовност и покой

БНР Новини
Снимка: Венета Николова

В дрезгавината на отиващия си ден слънцето мързеливо се спуска над Гигинския манастир „Свети безсребреници Козма и Дамян”. Малко преди да се скрие зад Черногорската планина, скупчените около старата църква постройки лумват в розово, а сетне в лилаво. В този миг на безвремие откъм новата част на манастира се понася монотонен припев. Вечерната служба е започнала, но без отец Никанор. Йеромонахът е бил задържан по работа в близкото село Гигинци и сега бърза да се върне навреме, поне за вечеря. Защото тук, в изолирания от цивилизацията манастир, порядките са строги, а всяко действие и помисъл на няколкото му обитатели са подчинени на Божията воля в служба на хората.

Снимка

„Монашеството е вид тайнство, това е тайнството на спасението. То не се обяснява с думи, трябва да го изживееш!” – така отец Никанор отговаря на въпроса ми защо е загърбил бляскавата си кариера на брокер в Уолстрийт, за да потърси път към Бог в това затънтено място. Трапезарията е топла и уютна, а ръчно омесеният хляб, с който ни гощават, е хрупкав и се топи в устата. Молитви и пълна тишина, нарушавана от тропането на приборите и смутеният шепот на гостите, съпътстват вечерята ни. Манастирът често подслонява поклонници и случайни туристи, замръкнали в околията. Тук няма телевизия, нито интернет и светски забавления. Нощувката в скромните килии и вкусната домашна храна са безплатни, но решиш ли да останеш повече от ден, ще трябва да поработиш здраво в манастирското стопанство. Но пък така ще се потопиш в атмосферата на светата обител и ще се запознаеш с монасите и примитивния им начин на живот. Отец Никанор си спомня с нескрита носталгия как, когато пристигнал, не е имало дори ток, да не говорим за топла вода и отопление. Животът тук е суров. Защото монасите живеят по същите правила като братството в Света гора.

Снимка

„А те са свързани с това, че за личната молитва и богослужението се отделя време, което е най-подходящо за душата” – обяснява отец Никанор. „Кога е това време? Когато душата е откъсната от помисли, от грижи и суети. Това е привечер, когато се приготвяш за сън и към 3 часа сутринта, преди изгрева. Така нощта е разделена на две части – през първата почиваме, а през втората – ставаме и се молим. При нас няма начин литургия да свърши по-късно от осем и половина. Защото с изгрева започват грижите за манастира и за хората, които идват тук.”

Снимка

След 4-часовата нощна литургия братството се хваща за работа. В стопанисваната от него ферма се отглеждат кози, овце и 90 бивола. А произвежданите „еко” сирена, катък, кашкавал и прочие вкусотии се продават в манастирското магазинче. С дарения и европейски фондове текат ремонти, издигната е камбанария, построена е нова църква, възстановява се старата. А иначе многовековна и изпълнена с поврати е историята на Гигинския манастир. От отец Никанор научаваме, че е основан още през XI-XII век. По време на османското иго тук се помещавало килийно училище. През XVIII век обаче манастирът е опожарен от турците, за да възкръсне по-късно благодарение на група монаси от Хилендарския манастир на Света гора. С помощта на местните свещениците издигат килиите, стопанските постройки и старата еднокорабна църква.

Снимка

В първите години на соца в светата обител били заточавани враговете на „народната власт”, а по-късно се трансформира в пионерски лагер. В даден момент рушащите се килии запустяват и се превръщат в… обор. Чак в края на 90-те години духовната дейност на Гигинския манастир е възобновена. Тогава започва възстановяването на стопанството и връщането на конфискуваните от комунистите имоти. Постепенно светата обител се събужда за нов живот, превръщайки се в приказно красиво място за уединение и търсене на път към себе си и Бога.

Снимки: Венета Николова

Материалът е изготвен със съдействието на проекта „Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България” на МИЕ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15