Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под мотото "Не бъди безразличен" ще бъде отбелязан Световният ден за борба с диабета в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Пловдив е един от българските градове, в които днес под мотото "Не бъди безразличен" ще бъде отбелязан Световният ден за борба с диабета. В двора на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" ще се съберат диабетици, доброволци, членове на диабетни организации, за да сформират голям син кръг, символ на борбата с диабета. Градът е домакин и на поредица от инициативи в следващите дни на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.   
"Да започнем деня със закуска" под това мото децата, болни от диабет, ще покажат своите умения в приготвянето на здравословни сандвичи. През деня част от тях ще участват и в спортни състезания, ще се срещнат и с българския алпинист Боян Петров. Ето какво разказва Елисавета Котова, председател на асоциацията:

Това ни е четвърта национална конференция за децата и младите хора. Тази година бройката от присъстващи ще се увеличи доста – над 220 човека ще бъдат, деца и родители. Всъщност това е мястото, на което получаваме нова информация. Присъстват лекари специалисти, които разработват програми. Тази година основна тема са поставили "Диабет и зрение", защото знаем, че при лош контрол, едно от нещата, които се увреждат, това са очите.

Залагаме повече на обучението на пациентите и техните близки за това как да водят качествен живот с болестта, защото у нас вече е направено достатъчно за прилагането на съвременните медикаменти в лечението, допълни Елисавета Котова.

В България страдащите от диабет деца до 18-годишна възраст са близо 2000 .

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!