Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боровец очаква успешен зимен сезон

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Боровец в Рила планина ще предложи двойно повече удоволствия за скиори и сноубордисти тази зима. При това – на непроменени цени от миналия сезон, научаваме от концесионера на пистите в един от най-реномираните ни зимни курорти. Инвестициите за предстоящия сезон осигуряват нови възможности за феновете на ски и сноуборд спортовете, като правят комплекса по-малко зависим от климатичните условия.

Най-много гости се очакват по коледните и новогодишните празници. А вече е почти невъзможно да намериш свободни места за началото на декември, тъй като хотелската база на известния ни ски център е почти 100 процента резервирана за студентския празник. Между другото ранните записвания с големи отстъпки, стигащи до 15 процента, започнаха още преди месец и ще продължат до края на ноември.

И тази зима по пистите на рилския курорт ще се спускат скиори от съседните балкански страни, от Великобритания, Русия и пр. Официалното откриване на сезона е обявено за 13 декември – събота. По това време в курорта ще се състои и Европейското първенство по кроскънтри – едно от четирите топ състезания в календара на Европейската атлетическа асоциация. Големият спортен форум ще събере около 800 състезатели – мъже и жени, младежи и девойки до 23 години. Ще участват представители на повече от 40 страни.

Оказва се, че месец преди официалния старт на ски сезона, Боровец е готов да посрещне влюбените в планината и снежните спортове с двойно повече писти с мощности за изкуствено заснежаване. Общо 160-те оръдия за изкуствен сняг и увеличеният капацитет на снегоутъпкващата техника ще гарантират качественото покритие на около две трети от площта на курорта. Така почиващите няма да зависят от капризите на времето.

Освен това през тази зима скиорите ще се радват на допълнителни възможности за нощно каране. Осветени и през нощта ще бъдат още две писти „Мартинови бараки 4” и „Ротата”, с което площта на нощните писти в района също се удвоява. Предвидени са и нови атракции за търсачите на силни усещания. В двата сноу парка са открити нови съоръжения, които гарантират висок адреналин на по-приключенски настроените скиори и бордисти.

Впрочем ръководството на курорта се надява да отвори ски зоната за най-запалените скиори и сноубордисти още в края на този месец, ако има подходящи условия за това.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10