Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След загуба в спора за световната титла в бокса Кубрат Пулев продължава да гледа напред

БНР Новини
Владимир Кличко защити световната си титла след нокаут в 5-ия рунд срещу Кубрат Пулев.
Снимка: БГНЕС

С първо поражение в кариерата на Кубрат Пулев късно снощи завърши дългоочакваният мач за световната титла срещу украинеца Владимир Кличко, притежател на четирите шампионски пояса на IBF, WBO, WBA и IBO. 38-годишният Кличко за 17-ти път защити титлата си, а пред него се отвори възможността да атакува последния голям колан, не достигащ в колекцията му – във версията WBC. 100 млн. души в цял свят следиха срещата от малкия екран, а 16 000 присъстваха на място - в зала „О2 Арена” в Хамбург, Германия. Пулев загуби, но се би достойно.

За съжаление, още в първия рунд Пулев изпадна в нокдаун. Той се вдигна на крака, но ударът сякаш предопредели хода на срещата. Българинът не се бе възстановил, когато последва втори нокдаун. Въпреки това той демонстрира добра игра и мощни удари. Сгреши обаче, допускайки Кличко да води боя и избирайки далечна дистанция, което даде предимство на по-високия от него с 4 см световен шампион. В третия рунд след тактическо надлъгване с противника Пулев отново се оказа в нокдаун, което разконцентрира играта му. В петия рунд той свали гарда, получи мощно ляво кроше и бе повален в нокаут. След като българинът не успя да се съвземе, двубоят бе прекратен.

В края на срещата 33-годишният Кубрат не можа да скрие разочарованието си, но даде заявка за бъдещето: „Благодаря на всички българи. Продължаваме напред. Не се предаваме”. За тази битка му липсваше нужният опит от двубои срещу други боксьори от ранга на хегемона Кличко, който е шампион от 8 години, а непобеден от 10, както и опит в 12-рундовите мачове, изискващи по-различна тактика. Пулев, чиито светкавични удари му докараха прозвището „Кобра”, дебютира в професионалния бокс през 2009 г. Мениджърите го забелязаха и той започна уверено се изкачва в рейтинга – след успешни схватки с Травис Уокър, Александър Дмитриенко, Александър Устинов. Кубрат Пулев стана претендент за титлата на IBF миналата година след победа по точки над левичаря Тони Томпсън.В кариерата си Кубрат Пулев е доказал, че е боксьор от висока класа и умее да извлича поуки от грешките си. Сега, след като емоциите се охладят, предстоят много анализи и сме сигурни, че най-доброто в кариерата му тепърва предстои.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Димитър Главчев

България иска от Скопие връщане към договора за добросъседство от 2017 г.

"Обсъдихме, как НАТО да стане по по-силен, залагайки на колективното, като същевременно бъде усилена отбраната на всяка страна член", заяви служебният премиер Димитър Главчев. Той добави, че в дискусиите във Вашингтон на срещата на върха по повод 75-тата..

публикувано на 11.07.24 в 08:54