Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Амбициран съм да покажем на хората, че политиката не е задължително упражнение за злоупотреби

БНР Новини
Снимка: Булфото

„Амбициран съм да покажем на хората, че политиката не е задължително упражнение за злоупотреби, че тя може да е честна с гражданите и да прави това, което е възможно, но по един справедлив начин. Ето един от мотивите в управлението да участват партии с различна идеологическа ориентация.” Това каза в интервю за Радио България вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Помним го като вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев (2005-2009). Беше лидер на българската делегация на социалистите (като представител на БСП) в ЕП и негов докладчик за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г. Независимо че вече не е евродепутат, Ивайло Калфин продължава да е член на Групата на високо равнище по собствените ресурси в европейския бюджет. Тя се ръководи от бившия еврокомисар и премиер на Италия Марио Монти и има за цел да проучи начините за финансирането на бюджета на ЕС и да предложи подобрения, така че системата да стане с по-голяма демократична отчетност. Ивайло Калфин стана член на кабинета на Бойко Борисов като представител на новата лява партия АБВ, която партньорски подкрепя дясноцентристкото управление на страната. Той мотивира участието си в правителството с факта, че 40 от приоритетите на АВБ са част от Програмната декларация на правителството. Аргументът му е, че има моменти в историята на една държава, когато се намира общ път, въпреки моралните съображения на партиите.

Вече стана ясно, че независимо от огромния бюджетен дефицит за 2014 г., за най-бедните пенсионери ще има около 20 евро коледни надбавки. Това са 1,235 хил. души, които са под линията на бедността – 140 евро.

Един от основните приоритети в работата на социалния министър е пенсионната реформа. Към момента се замразява уредбата за пенсиониране на работниците I и II категория труд, докато не се намери трайно решение. Какво обаче ще се случи с пенсионирането при масовата, III категория?

„Аз мисля, че, първо, приетата от ГЕРБ скала за 4 месеца годишно увеличение на възрастта за пенсия е прекалено стръмна. И, второ, че миналата година замразяването на тази скала от правителството на Орешарски беше абсолютно излишно, продължи Ивайло Калфин. – То беше с аргумента да се намери трайно решение. Такова никой не е потърсил и не е намерил. Имаме сериозен проблем с ЕС и европейските си партньори, които не са за подценяване, защото от там идват повече от половината от средствата за социална политика, че ние не можем да отлагаме непрекъснато пенсионната реформа. Предизвикателството е да приеме решение, което е по-лесно поносимо за хората през следващата година и максимално бързо да потърсим широко съгласие. Да представим на обществото различните варианти и да потърсим решение, което дава стабилност. До края на декември ще приемем мерки, които искам да бъдат част от това общо и дългосрочно решение. Самото решение се надявам до средата на следващата година да се приеме.”

Ето част от другите предизвикателства пред министър Калфин:

„Рационализиране на разходите, които отиват за труд и заетост и за социални програми, продължи той. – Да премахнем тези, които непрекъснато се въртят в системата за субсидирана заетост. Хората, които са в трудоспособна възраст да си намират работа, а не да зависят от социалните системи. В ЕК виждат един проблем, който и ние виждаме, а именно, че парите давани за борба с бедността не са ефективни. Бедността в България не намалява по никакъв начин. Има възможност със същия ресурс да се потърсят по-добри решения. Парите да се насочат към тези, които имат най-голяма нужда и обществото да види, че има резултат, а не безкрайна зависимост от социални плащания.”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и по-високи температури в почивните дни

В събота , 6 юли, ще е слънчево, на места с купеста облачност в следобедните часове. Температурите ще продължат да се повишават. Минималните ще са между 15 и 21°, в София 17°. Максималните ще достигат 30 – 35°, в столицата 30°.  По..

публикувано на 05.07.24 в 19:45

Ретро автомобили на парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе в Приморския парк в Бургас в събота, от 10 до 14,30 ч. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на Сдружение авто..

публикувано на 05.07.24 в 17:15

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10