Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки: България получава едва около 10,5 милиона евро от ЕС за щетите от наводненията

Снимка: БГНЕС
България получава едва около 10,5 милиона евро от Европейския съюз за щетите от наводненията, които възлизат на 311 милиона евро, заяви евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него Сърбия е взела шест пъти повече средства за преодоляване на последствията от бедствията, при това без да е член на общността:

Абсолютната административна безотговорност на хората, които е трябвало да движат тези въпроси и да приложат вътре, в българското национално право, тези директиви, с които са били запознати, предупредени, уведомени години назад, ни струва 311 милиона евро. Отделно е стойността и на човешките животи. Тези 311 милиона евро са за първите две наводнения.

Причина за щетите е безотговорността на институциите и липсата на административен капацитет, твърдят от екипа на Ангел Джамбазки. Оттам са подготвили промени в законите, свързани с превантивните дейности:

Довършване на формата на доброволните формирования за защита на населението или така наречената "Противопожарна охрана и защита на населението" в момента – дали местото й е в Министерството на вътрешните работи и дали не трябва да има довършване на така наречената "единна спасителна система", която засега я има на хартия в Закона за защита на населението от бедствия и аварии и така нататък, каза Ангел Джамбазки.

От ВМРО ще предложат изменения в законите, с цел по-добро управление на водния сектор, контрол върху незаконната сеч, мораториум върху износа на необработена дървесина, концесиите върху водоеми и незаконното строителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!