Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар намери своя достоен дом

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Потомката на българи от Егейска Македония Анка Николова Хикимова – Колакова дари в парламента знамето на българските въстаници от Илинденско-Преображенското въстание в Енидже Вардар. Дарителката избра това да стане в Народното събрание като един от символите на съвременната българска държава.

111 години безценната реликва е съхранявана от семейството на Анка Колакова. То е ушито през зимата на 1903 г. от местната българска учителка Мария Капитанчева по изричното нареждане на легендарния войвода Апостол Петков Терзиев-Ениджевардарски. Пред него се заклеват 250 четници от ениджевардарските чети на Апостол Терзиев и Иван Орджанов и кукушката чета на войводата Кръстьо Асенов. Знамето е водело въстаниците по време на боевете през юли, август и септември на 1903 година. След въстанието то е било спасено от отец Димитър Джутев от българската църква „Св. Св. Кирил и Методий”.

Председателят на парламента Цецка Цачева прие българската светиня и я предостави за съхранение на директора на Националния военно-исторически музей Соня Пенкова. Знамето, на което има следи от кръвта на българските въстаници, ще бъде изложено в музея, редом с  всички знамена от борбите за национално освобождение и обединение. Негово копие ще бъде предоставено на Националната гвардейска част, за да участва в тържества и ритуали, свързани с историята на страната.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30
Теодора Димова

Разговорът за комунистическото минало става все по-наложителен, за да предпазим децата си

България продължава да бъде единствената европейска страна, която няма мемориал за жертвите на тоталитаризма. Този срамен факт, белязал като дълго нелекувана язва съвременния статус на обществото ни, за поредна година беше припомнен на 1 юни, когато..

публикувано на 20.06.24 в 11:30