Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство, работодатели и синдикати започнаха обсъждане на дългосрочната стратегия за бъдещето на пенсионната система

Тристранка
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На специална среща правителство, работодатели и синдикати започнаха обсъждане на дългосрочната стратегия за бъдещето на пенсионната система. След срещата министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин каза за работата на работната група:

Уточнихме се, че тази работна група ще работи и ще предлага решения, които да са дългосрочни, които да доведат до две неща в пенсионната система, първото е адекватност, второто е стабилност.
 

Ивайло Калфин допълни и за документите, които ще бъдат използвани в работата на съвещателния орган:

Ще се опрем в експертната работа на този документ, който е изготвен от Консултативния съвет по пенсионната реформа, който беше създаден от служебното правителство, г-н Христосков ми предаде един вариант като основа на нашата работа, допълнително материали, които имат отношение към нея, включително има скорошен доклад на Световната банка и най-вече споразумение 2010-а година, подписано между социалните партньори и правителството. Там също ще погледнем, ще прегледаме към днешна дата кои от тези договорки също могат да бъдат използвани.

От понеделник социалният министър започва консултации с парламентарните партии за приоритетите в социалната сфера в краткосрочен план с най-близка цел - бюджета за 2015-а година. За конкретните мерки, които ще бъдат обсъждани оттук нататък заедно със синдикатите и работодателите, Калфин каза:

Ще се спрем както на мерки за укрепване на приходната част на пенсионната система, така и на мерки, свързани с достъпа до пенсионната система, които да дадат повече адекватност и справедливост на тази система.

Най-важните въпроси за обсъждане и сроковете на предстоящия диалог според президента на КНСБ Пламен Димитров:

В дългосрочен план, за цялата архитектура на системата, първи, втори стълб, кой какво плаща, съотношенията на универсални фондове към солидарната система - прекалено много въпроси стоят нерешени, но не могат да бъдат решени за 20 дни. Ще отделим през другата седмица това, което е възможно да бъде решено до Коледа по повод на цялата бюджетна процедура в парламента и останалото, което не може дъ бъде решено, ще бъде предмет на работа на тази група през януари-февруари, с ангажимент да постигнем споразумение.

И уточнение за начина на промяна на пенсионната  система от вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов:

Говорихме за хоризонти 2025-а година и нататък, защото пенсионна система не се прави от днес за утре, тя не се прави с 20 лв. минимална работна заплата и 2 месеца пенсионна възраст на година. Тя се прави в рамките на нещо, което отчита стотици фактори заедно, иначе рискуваме да изпаднем като тези, "диваните-икономисти", които каните по вашите телевизори да говорят глупости.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!