Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес лекарите и лечебните заведения се регистрират като потребители на уебуслугите на НОИ

| обновено на 01.12.14 в 08:49

От днес лекарите и лечебните заведения следва да се регистрират като потребители на уебуслугите, предоставяни от Националния осигурителен институт.

Това се налага заради стартирането на Електронния регистър на болничните листове от 1-ви януари 2015-а година. От тази дата издадените болнични върху старите бланки ще бъдат невалидни, предупреждават от НОИ.

Като етап от подготовката за въвеждането на електронните болнични от днес, в НОИ вече са достъпни уникалните кодове за лекарите и лечебните заведения. С изискванията за издаването на този вид документи е запозната и общопрактикуващият лекар от Враца д-р Господинка Дочева:

Най-напред ще отида в НОИ, за да си взема индивидуалния ми код. Всеки един от хората, които имат правото да издават болнични, става въпрос за лекарите, ще имат индивидуални кодове. А след Нова година, с преходен период от шест месеца, ще може да се работи и на хартиен носител и на електронен. След шестия месец ще бъде вече изцяло на електронно обслужване тази система. След 1-ви януари програмата, която обслужва личната ми практика, ще има вариант за изпращане по електронен път на болничните листове. Това е нововъведение, с което ние сме подготвени да се справим успешно. Смятаме, че то ще бъде в полза на по-бързото обслужване на пациентите, скъсяване на чакането и на изплащането на болничните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!