Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: „България трябва бързо да се възползва от „Плана Юнкер”

БНР Новини
"Пари има" - заяви Кристалина Георгиева на срещата си с премиера Борисов
Снимка: БУЛФОТО

След дългата политическа криза и 5 правителства в рамките на 2 години, за България, най-бедната страна в ЕС, всички инвестиционни възможности днес са добре дошли. В мъчителното очакване да се възстановят спрените европари по досегашния програмен период 2007-2013 г. и да се одобрят програмите за следващия 2014-2020 г., новият план за инвестиции на ЕК дава светлина в тунела на кабинета „Борисов 2”.

Идеята е на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и предвижда създаване на Еврофонд за стратегически инвестиции, подбор на проекти и пътна карта за превръщане на Европа в по-привлекателно място за инвеститори. „Планът Юнкер” е за общо 315 млрд. евро и ще заработи догодина, като проектите от 28-те страни-членки ще се приемат до юни 2015 г. Фондът е 3-годишен и се очаква да повиши брутния вътрешен продукт на ЕС с от 330 до 410 млрд. евро, както и да създаде до 1,3 млн. нови работни места в Европа.

Изключително важно е всички страни и особено такива като България, които имат огромна нужда от такъв инвестиционен ресурс, бързо да оценят възможностите за участие и да се възползват от него. Това заяви в заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов в София.

Какви са приоритетите на „Плана Юнкер”, как и в кои сфери може България да се възползва? - Ето коментарът на Кристалина Георгиева за Радио България:

Тези 315 млрд. евро играят основно ролята на гаранция. Така, че да свалят риска за инвеститорите и да „събудят” парите, които сега „спят” в банките. За да може това да се случи, трябва да има добре подготвени проекти. За България има много интересни проекти в енергийната ефективност. Знаете, че правителството започна с обещание за около 1 млрд. евро в саниране на сгради, за да можем да си оправим жилищния фонд, да се намали разходът на домакинствата за ток и да се повиши цената на имота на хората. Ето такава програма може да кандидатства за пари от този фонд. Той има 4 основни приоритета: инфраструктура, създаване на дигитален пазар, енергетика, иновации. Инвестиционният фонд ще бъде разделен на две части. Едната е за големи проекти, а другата е предназначена за малки и средни предприятия. Но за да може България да се възползва, тя трябва да направи две неща: Първо, да види за какво още може да кандидатства. И второ, да ангажира българския частен сектор, така че той и банките ни да разберат как биха могли да се възползват от тези гаранции. В момента в Европа нямаме проблем с липса на пари. Пари има. Ликвидността във финансовата система е много голяма, но няма доверие в това, че може да се инвестира без голям риск за инвеститорите. И Европейската централна банка плаща по по-голямата част от депозитите отрицателна лихва. Проблем, който искаме да решим.

Планът за инвестиции на ЕК ще бъде разгледан на предстоящия Съвет на ЕС на18-19 декември в Брюксел, както и от Европарламента. По думите на премиера Бойко Борисов обаче инвестициите ще дойдат в България, когато ние демонстрираме пред света, че сме стабилна държава. За целта тези дни той започва дълга совалка сред различни комисари, в т. ч. и срещи с ръководителите на ЕК Жан-Клод Юнкер, на ЕС Доналд Туск и на ЕП Мартин Шулц.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09

Парламентът ще заседава извънредно, депутати нямало да говорят предизборно

Във вторник, 21 май, от 13 часа ще се проведе извънредно заседание на парламента, реши Председателският съвет на Народното събрание. Ще бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за размера на увеличението на пенсиите от 1 юли, което вече е решено..

публикувано на 17.05.24 в 13:06

По съседски: Събития с балкански адрес

Гордана Силяновска-Давкова се закле да бъде "президент на Македония" Международен скандал предизвика встъпването в длъжност на Гордана Силяновска като първата жена-президент на Република Северна Македония (РСМ). Пред парламента тя се..

публикувано на 17.05.24 в 10:40