Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: „България трябва бързо да се възползва от „Плана Юнкер”

БНР Новини
"Пари има" - заяви Кристалина Георгиева на срещата си с премиера Борисов
Снимка: БУЛФОТО

След дългата политическа криза и 5 правителства в рамките на 2 години, за България, най-бедната страна в ЕС, всички инвестиционни възможности днес са добре дошли. В мъчителното очакване да се възстановят спрените европари по досегашния програмен период 2007-2013 г. и да се одобрят програмите за следващия 2014-2020 г., новият план за инвестиции на ЕК дава светлина в тунела на кабинета „Борисов 2”.

Идеята е на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и предвижда създаване на Еврофонд за стратегически инвестиции, подбор на проекти и пътна карта за превръщане на Европа в по-привлекателно място за инвеститори. „Планът Юнкер” е за общо 315 млрд. евро и ще заработи догодина, като проектите от 28-те страни-членки ще се приемат до юни 2015 г. Фондът е 3-годишен и се очаква да повиши брутния вътрешен продукт на ЕС с от 330 до 410 млрд. евро, както и да създаде до 1,3 млн. нови работни места в Европа.

Изключително важно е всички страни и особено такива като България, които имат огромна нужда от такъв инвестиционен ресурс, бързо да оценят възможностите за участие и да се възползват от него. Това заяви в заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева след срещата си с премиера Бойко Борисов в София.

Какви са приоритетите на „Плана Юнкер”, как и в кои сфери може България да се възползва? - Ето коментарът на Кристалина Георгиева за Радио България:

Тези 315 млрд. евро играят основно ролята на гаранция. Така, че да свалят риска за инвеститорите и да „събудят” парите, които сега „спят” в банките. За да може това да се случи, трябва да има добре подготвени проекти. За България има много интересни проекти в енергийната ефективност. Знаете, че правителството започна с обещание за около 1 млрд. евро в саниране на сгради, за да можем да си оправим жилищния фонд, да се намали разходът на домакинствата за ток и да се повиши цената на имота на хората. Ето такава програма може да кандидатства за пари от този фонд. Той има 4 основни приоритета: инфраструктура, създаване на дигитален пазар, енергетика, иновации. Инвестиционният фонд ще бъде разделен на две части. Едната е за големи проекти, а другата е предназначена за малки и средни предприятия. Но за да може България да се възползва, тя трябва да направи две неща: Първо, да види за какво още може да кандидатства. И второ, да ангажира българския частен сектор, така че той и банките ни да разберат как биха могли да се възползват от тези гаранции. В момента в Европа нямаме проблем с липса на пари. Пари има. Ликвидността във финансовата система е много голяма, но няма доверие в това, че може да се инвестира без голям риск за инвеститорите. И Европейската централна банка плаща по по-голямата част от депозитите отрицателна лихва. Проблем, който искаме да решим.

Планът за инвестиции на ЕК ще бъде разгледан на предстоящия Съвет на ЕС на18-19 декември в Брюксел, както и от Европарламента. По думите на премиера Бойко Борисов обаче инвестициите ще дойдат в България, когато ние демонстрираме пред света, че сме стабилна държава. За целта тези дни той започва дълга совалка сред различни комисари, в т. ч. и срещи с ръководителите на ЕК Жан-Клод Юнкер, на ЕС Доналд Туск и на ЕП Мартин Шулц.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21