Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българската Коледа” 12 – да спасим детските сърца

БНР Новини
Малките пациенти на кардиологичната болница подариха на патрона на кампанията Росен Плевнелиев сувенир във формата на сърце.
Снимка: БТА

Битката за спасение на всяко детско сърце в буквалния и в преносния смисъл е във фокуса на благотворителната инициатива „Българската Коледа – дари надежда на дете в беда” тази година. С даренията от душа и сърце на хиляди добри българи тя може да помогне на децата с вродени заболявания, предимно сърдечни, с ранна диагностика и модерно лечение.

Официалният старт на кампанията 2014/2015 г. под егидата на президента Росен Плевнелиев бе даден в Националната кардиологична болница (НКБ) – едно от лечебните заведения, на които тя помага. Със събраните пари 12-то издание на „Българската Коледа” може да замени остарялото оборудване с високотехнологична апаратура, каза държавният глава. И още:

„Проявената съпричастност към човешкото страдание ни прави по-силни, по-добри и по-пълноценни граждани. Подадената ръка и добрите дела осмислят всеки живот. „Българската Коледа” подкрепя доброволчеството и дарителството. Тя постига видими резултати. Затова както в предишните издания, така и сега, много добродетелни хора ще я подкрепят, за да се реализират поставените благородни цели.”

В България всяка година се раждат 3500 деца с вродени аномалии, от тях между 600 и 700 са със сърдечни проблеми. Сред тях е 23-годишната Диляна Атанасова. Тя има вроден сърдечен порок и 2 сърдечни операции, направени в Детската кардиологична клиника на НКБ. Едната като бебе, а другата – преди 2 години, въпреки липсата на звено за пациенти с вродени сърдечни малформации над 18 години и недофинансирането на лечението от  НЗОК – основни трудности по думите й в топ клиниката. Защото тази клиника е второто семейство за нас и защото тя е единствената в страната, която дава шанс за живот – казва през сълзи красивата Диляна:

„Моето състояние не е просто една диагноза, а е моята съдба, която споделят много деца. Ние вярваме, че всички заедно ще спечелим битката. Битката за нашите сърца!”

Малките пациенти на кардиологичната болница подариха на патрона на кампанията сувенир във формата на сърце с посвещение от Диляна, което прочете държавният глава. Нека „чуем” и всички ние как „тупти” спасеното сърце на Диляна в едно друго измерение на „сърдечното й заболяване”. Заслужава си!

„Само човек, докоснал се до истинската болка, се научава да живее. Днес вече знам колко е трудно да дишаш, да изкачваш стълби, да се усмихваш, да бъдеш добър и да гониш мечтите си.”

Миналогодишното 11-то издание на „Българската коледа” бе посветено на децата с увредено зрение и увреден слух. То събра дарения за над 1 млн. евро и помогна на рекорден брой деца от създаването на инициативата досега – общо 524. А 30 лечебни заведения в цялата страна получиха топ апаратура за над половин милион евро. Тази Коледа можем да подобрим рекорда и да спасим детските сърца! Те го заслужават!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Копие на Панагюрското златно съкровище е изложено в Бургас

В Археологическия музей в Бургас (бул. "Алеко Богориди" 21) се откри изложбата "Панагюрското златно съкровище". Музейното копие на най-прочутото българско съкровище наскоро се завърна от гостуване в Дубай и вече е експонирано в зала "Трезор" на..

публикувано на 19.05.24 в 08:25

Дами ще демонстрират шофьорските си умения в автошоу на високи токчета

Автошоу “Скорост и високи токчета” ще се състои днес в Кюстендил. Всяка дама със спортен хъс, автомобил и шофьорска книжка ще може да демонстрира шофьорските си умения на площад “Велбъжд”. “ Входът за публиката е свободен, а забавата и емоцията са..

публикувано на 19.05.24 в 07:00

Облачно с превалявания в неделя

През следващото денонощие облачността ще бъде предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали. Максималните температури ще бъдат предимно между 21° и 26°, малко по-високи в източните райони на Горнотракийската низина, в София – около..

публикувано на 18.05.24 в 18:30