Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС отстрани от длъжност подуправителя на БНБ Цветан Гунев

| обновено на 03.12.14 в 17:26
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) отстрани от длъжност подуправителя на Българската народна банка (БНБ) Цветан Гунев. Решението на градските магистрати не е окончателно и може да бъде обжалвано. Ако това се случи, делото в Софийския апелативен съд е насрочено за 11-и декември.

Според мотивите на съдия Снежанка Кьосева наложително в тази ситуация е да се осигури по-спокойна обстановка, в която свидетелите без страх да изложат известните им факти.

На заседанието на съда днес стана ясно, че прокуратурата е повдигнала второ обвинение на Гунев - отново за престъпление по служба във връзка с разследването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Този път обвинението му не е за неупражнен надзор, а заради конкретна негова заповед, с която е позволил увеличение на капитала на КТБ с 35 млн. евро. Новото обвинение срещу Гунев е повдигнато на 25-и ноември. Само ден преди това той се е върнал от дълга отпуска. Връщането на работа на подуправителя на БНБ и шеф на управление "Банков надзор" беше повод прокуратурата да поиска отново отстраняването му, след като през септември съдът отхвърли искането.

От своя страна адвокат Трендафил Трендафилов, който защитава Гунев, каза, че цялата проблематика около КТБ вече е извън правомощията на Централната банка и няма как подзащитният му да влияе.

"Хоризонт" припомня, че Гунев е един от обвиняемите по делото за източване на 206 млн. лева от КТБ заедно с мажоритарния й собственик Цветан Василев, изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката й Борислава Тренева-Кючукова.

Гунев е обвиняем от 16-и юни, като му беше взета мярка за неотклонение "подписка". От прокуратурата съобщиха тогава, че той е обвинен за бездействие по служба - за това, че не е приложил надзорни мерки спрямо КТБ за нарушения и нередности в дейността й.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!