Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детска вокална група „Бамбини“ – Пловдив

Снимка: личен архив
Детската вокална група „Бамбини“ към Общинския детски комплекс в град Пловдив е създадена през 2008 г. от Снежана Донева, след дълго обмисляне с какво новата формация ще бъде различна, какъв ще бъде обликът, стилът, задачите, репертоарът…

Снежана Донева решава да събере талантливи деца между 5 и 12 години, за които удоволствието по време на репетициите  ще е главно правило. Всеки успех ще бъде поощряван и отпразнуван. А краят на учебната година ще се отбелязва с купон, голяма торта и подаръци. За име на групата избира „Бамбини“.

Знам, че децата могат да изгубят интерес към занятията, ако не виждат практически смисъл в усилията си – споделя Снежана Донева. – Затова пред тях трябва да се поставят реални и близки цели. Поддържам интереса им чрез различни концертни изяви, участия в конкурси, фестивали и празници на детската песен.

През 2014 г. „Бамбините“ бяха част от  моноспектакъла на актьора Камен Донев „Възгледите на един учител за всеобщата просвета“. Наскоро откриха в два поредни концерта съпътстващата програма към Международния есенен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. 

Като добър познавач на българския фолклор Снежана Донева  обогатява репертоара на състава с композиции върху  народни мелодии и ритми. По нейна идея  са създадени редица обработки като „Опни ми тропни ми“, „Стар бял дядо“, „Месечинка“, „Сурвакарска“.  Песента „Лазар, Лазарува“ печели Златна лира на Орфей в конкурса „Орфеево изворче“ в Стара Загора.

Снежана Донева и възпитаниците й от „Бамбини“ пред сградата на БНР.На шестата година от съществуването си „Бамбини“ вече е най-голямата  детска група в Пловдив и наброява 70 малчугана.

В работата си като педагог Снежана Донева е осъзнала, че една група създава  облика си чрез собствен репертоар, за който някой ден ще казват: „Ето тази песен е на „Бамбини!“. 

Сред първите им композиции е „Всеки е различен“, която получава поощрителната награда за написване на училищна песен на Музикалната академия в Пловдив. А „Слънце над България“ е спечелила първо място за написване на нова патриотична песен от фестивала „Родолюбие“. Автор и на двете е Снежана Донева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05