Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 години СДС

| обновено на 07.12.14 в 16:31
Снимка: БГНЕС

Стотина привърженици се включиха в хепънинга, с който пред сградата на ул. Раковски134 беше отбелязана 25-тата годишнина на Съюза на демократичните сили.

СДС е в историята на реформите, но и СДС реформира историята, заяви председателят на партията Божидар Лукарски в приветствие към събралите се да отбележат годишнината.

Бивши и настоящи активисти на СДС се събраха пред емблематичната сграда на ул. Раковски, за да отбележат юбилея. Остаряхме със СДС и затова сега сме тук, каза президентът Петър Стоянов:

След като "Реформаторският блок" спечели ми се обади стара моя приятелка. По ирония на съдбата, когато СДС се разцепи, аз останах седесар, тя отиде в партията ДСБ. Нейният съпруг изказа своята публична симпатия към партията на госпожа Кунева и й казах: Най-после всички сме заедно - аз седесарят, ти - десебарят и твоят съпруг, който е от "България на гражданите". Защо трябваше да ги ядем тези жаби през последните 15 години?

Председателят на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, който също е сред основателите на синия съюз, констатира, че България още е много далеч от това, за което преди 25 години са мечтали.

Не се отказвайте. България още е далеч от това, за което ние мечтаехме, а няма кой да го направи. Може би ще го направят нашите деца и внуци, но ние трябва някакси да предадеме щафетата.

Настоящият председател Божидар Лукарски заяви, че съюзът продължава да е гарант за реформи в България, както винаги е бил.

СДС беше история на реформите. Но тези 25 години СДС реформира историята, за да може България днес да е в Европа, да бъде достоен член и да се бори за същите идеали, за които се борихме преди 25 години с нови сили.

Съюзът на демократичните сили е създаден на 7-ми декември 1989-а година като коалиция от група неправителствени организации и възстановени стари партии. Целта на коалицията е отхвърлянето на комунистическата система. Пръв председател на СДС става  Жельо Желев.

Като политическа партия СДС се регистрира през 1998 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!