Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големите цели на една малка община

БНР Новини
Снимка: gornamalina.eu

„Мойто родно село е разположено право срещу слънцето в едно красиво място, там, където Средна гора се отделя от нейната майка Стара планина и се упътва на изток...” Така описва големият ни разказвач Елин Пелин родното си Байлово, намиращо се на 30 километра източно от София. Негови са едни от най-живописните и запомнящи се описания на някогашното българско село, на живота, свързан със земята, и кръговрата на сезоните. А най-хубавото е, че много от описаните в разказите му места могат да бъдат открити и днес. Ако се разходим из красивите околности на Байлово и Горна Малина, ще намерим не само „Агликина поляна”, „Спасова могила”, блатото на „Андрешко”, но дори и „Ветрената мелница”, които са част от пейзажа. Неотдавна тук беше изграден един от най-оригиналните атракциони в района около столицата, който привлича хиляди посетители през топлите месеци и създаде истински „туристически бум”. Това вероятно бе и причината малката живописна община Горна Малина да стане носител на тазгодишната награда на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация – „За най-ползотворно сътрудничество в туризма с община през 2014 г.” Така тя изпревари традиционни курортни дестинации. Какво е нужно, за да се постигне този успех – разговаряме със зам.-кмета на Горна Малина г-н Ангел Жиланов:

Снимка„От една малка община без традиции в туризма, ние преценихме, че тя има много голям потенциал да развива туризъм и направихме решителни крачки към това. По линията на добро сътрудничество с частна фирма, на територията на общината бе изграден един развлекателен комплекс - хидропарк „Вятърните мелници“, който привлича огромен брой посетители. В съботно-неделните дни техният брой достига до 2500 човека на ден. Освен това, използваме всички форми за разкриване потенциала на общината за бъдещото развитие на селски, екологичен, спортен туризъм. Затова работим целенасочено по определени проекти. Всички населени места на общината са разположени в подножието на Стара планина и на Средна гора. Това е страхотно предимство, както и близостта до София, така че тук идват вече голям брой посетители. Те виждат, че ние сме съхранили екологично чиста природата. Проектите, на които залагаме, са екопътеки, има и няколко за залесяване на пасища, които са изгубили вече своето предназначение. Разработихме голям проект за спортен комплекс в Горна Малина, който е завършен и вече привлича както професионални отбори, така и любители.”

От зам.-кмета, който отговаря за подготовката и кандидатстването по европейските проекти, разбираме, че през изтичащия програмен период общината е участвала много активно и е успяла да привлече доста средства за развитие на инфраструктурата си. А това е първата предпоставка, за да се развиват и икономическите сектори. Другото, което помага, е, че тя успява да мобилизира гражданското общество в защита на своя план за развитие, базиран на туризъм, екоземеделие, щадящи производства. Тя е първата община в България, която организира успешен местен референдум с участие на 75% от жителите, които казаха „не“ на откриването на кариери, сметища и замърсяващи производства на нейна територия. С други думи, „пряката демокрация е в основата на общинското развитие“ – подчертава Ангел Жиланов, който също активно е работил за референдума:

Снимка„Ние наистина сме първата община в България, която проведе успешен референдум, с който смятаме, че защитихме бъдещото екологично развитие на общината, бъдещето на нашите деца и на нашата природа. Така че с много смели крачки и ускорени темпове можем да се развиваме по отношение на туризма и привличането на хора в нашата община. Всичко това допринася и за добри частни проекти. Тук има вече изградени три конни бази, има силни фирми, които регистрираха земи, на които да произвеждат биопродукти. През новия програмен период Програмата за развитие на селските райони залага най-вече на агро-екологичните мерки. 25% от всички проекти трябва да имат тази насоченост, така че ние в това отношение работим изпреварващо. За новия програмен период имаме напълно готови 9 проекта и чакаме да бъде отворен, за да можем да кандидатстваме.”

Община Горна Малина е един от примерите как при добро желание и много труд тези цели могат да се реализират. Остава да й пожелаем успех, както и на други малки общини, в които общинската управа, гражданите и европейската помощ заедно създават ново качество на живота и развиват местната икономика.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25

Ден за противодействие на наркоманиите

На 26 юни всички хора по света са приканени да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията. По повод Международния ден за борба със злоупотребата и с нелегалния трафик на наркотици,столични..

публикувано на 26.06.24 в 08:42