Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Оратница“ посреща своя пети рожден ден с концерт

БНР Новини
Снимка: личен архив

Фолклорна фюжън група „Òратница“ посреща своя пети рожден ден с музика и обещава много добро настроение. Музикантите са поканили на концерта си колеги и приятели, с които ще споделят празника на сцената и ще зарадват публиката. Сред тях са: „VoxBox“ Acid Folk Five“, Kotarashky DJ Set, певиците от „Кипри” и танцов ансамбъл „Жар”. Датата е 12 декември, мястото – столичният клуб „MIXTAPE 5“.

Пет години не е дълъг период за една група. За „Òратница“ това бе успешно начало: тя стана популярна с оригиналната си музика, спечели много почитатели в България и чужбина, записа дебютен албум. Всеки концерт е празник за феновете й, преоткрили родния фолклор през модерните стилове, като хип-хоп, дръм енд бейс и дъбстеп. За разлика от музиката й, която е разпознаваема и вече носи марката „Оратница“, нейното името често се произнася различно. Причината е, че  поради непознаване на значението на думата се сменя ударението й.

По принцип „Òратница“ е стар народен обичай, който се провежда около празника Сирни Заговезни – обяснява Християн. Това е езически ритуал за прочистване на душата и тялото на човек с огън. Самата дума идва от шопския диалект, затова ударението е на първата сричка.  Хареса ни за име на състава заради символиката, която носи. За тези пет години много са местата, на които сме били. Участията ни винаги са емоционални, свързани с различната публика, пред която свирим. Не съм правил класации, за мен винаги е вълнуващо.

А Петър споделя: Най-силно впечатление ми направи участието ни в Малайзия. Там бяхме на фестивал с групи от почти целия свят. Представихме музиката си заедно с певиците от ансамбъл „Кипри“. Публиката ни слушаше много внимателно, а след това хората ни поздравяваха, впечатлени от българските мелодии и песни. Някои познаваха „Мистерията на българските гласове“, бяха чували за хоровата и народната ни музика. Но учудени ни спираха да питат дали диджериду е традиционен за фолклора ни инструмент.

Музикантите от „Òратница“ интерпретират българския фолклор, свирейки на кавал, тъпан, перуански кахон и австралийско диджериду. Дебютният им албум излезе извън България. Той звучи по радиостанции на шест континентаи печели хвалебствени ревюта в най-престижните списания за етно музика (fRoots, Songlines, Folk Forum). Разпространен е и в Интернет. Християн казва: Аз си мисля, че трябва хубавата музика да  има алтернативни начини да стига до хората. Ние се възползвахме от предложението на сайта Zamunda да участваме в тяхната кампания, която цели да популяризира българските изпълнители. Спечелихме от това, че се появихме там и с видеоклип, и с музиката от дебютния си албум. Продължаваме да свирим песните от него, но работим върху нов. Смятам, че той ще бъде голяма стъпка и ще даде нов живот на групата. Подготвяме го за началото на 2015 г. В него ще има народни песни, част от тях с повече авторски привкус, ще има и хоп-хоп елементи.

„Òратница“ активно репетира, за да предаде на публиката магията на своята музика, която зарежда с положително настроение и не те оставя безразличен. Хората спонтанно реагират и стават на крака. По традиция на всеки концерт се вие поне едно хоро. Толкова много гости поканихме за рождения си ден на 12 декември, че вече ни питат ще свири ли „Òратница“ на концерта. Отговорът ни е: „Да.“ – казват момчетата от състава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15