Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за лечение на деца отпусна средства за 68 нуждаещи се деца през 2014-а

Снимка: БГНЕС

Общественият съвет на Фонда за лечение на деца за 2014-а година отпусна средства за 68 нуждаещи се деца. Деветнайсет от тях заминават в чужбина, останалите се нуждаят от финансова подкрепа, за да се лекуват в България. Седем деца не бяха одобрени за лечение в чужбина, тъй като медицинските експерти на Фонда са предложили възможност за осъществяване на лечението им у нас.

Над 450 хиляди лева ще струват прегледите, изследванията и терапията на одобрените за лечение в чужбина 19 деца. Други 215 хиляди лева отиват за подпомагане лечението на деца в България, основно за заплащане на медицински изделия, които не се покриват от клиничните пътеки на НЗОК. Общественият съвет взе решение да се изисква по-голяма прецизност от клиниките, които предлагат ортопедични корекции на деца с неврологични проблеми, най-често детска церебрална парализа. Масова практика е в документите на тези деца да липсва информация за неврологичното им състояние. Според специалистите по детска неврология, това може да бъде решаващо за успеха или неуспеха на предлаганата операция.

Настоящото заседание беше последно редовно за 2014-а. Очаква се до края на годината членовете на Обществения съвет да гласуват неприсъствено изпращането в чужбина на деца с онкологични заболявания, които са подали своите заявления, но все още нямат получени оферти от клиниките в чужбина.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!