Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„България в Шенген” – острието на нашите усилия

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

България е решила да предприеме нестандартен ход по пътя си към членство в зоната за свободно движение на стоки и хора. „България в Шенген” е специална книга, която вицепремиерът Меглена Кунева представи на колегите си по време на заседанието на правителството в сряда.

„Това е острието на усилията ни в последните седмици, включително след положителните сигнали, които получихме при първото посещение на премиера Бойко Борисов в Брюксел от председателите на Европейската комисия, на Европейския парламент и на Европейския съвет, каза тя. – Политическа подкрепа за влизането на България в Шенген има на най-високо ниво. Но понякога проблемът се крие в детайлите и бих искала да сте убедени, че България е готова за Шенген. Книжката е изготвена в приятелско сътрудничество с МВР. Тук има кратко представяне какво сме направили и много снимки – доказателства, че сме готови. Ще бъде преведена на английски и ще помоля МВнР да направят необходимите демарши във всяка страна-членка да се запознаят какво сме правили.”

България е изпълнила изискванията за присъединяване към Шенгенското пространство. Като доказателство в книгата са публикувани заключенията на Комисиите за оценка по морски, въздушни и сухоземни граници, които сочат, че доколкото се касае за граничния контрол, България е в състояние да прилага шенгенското законодателство изцяло. От изданието могат да се научат и приложените мерки, съответстващи на най-добрите европейски практики, с цел надграждане на постигнатите стандарти и гарантиране високо ниво на сигурност по външните граници на ЕС и Шенгенското пространство. Специално място в книгата заема участието на Българската гранична полиция в дейността на Агенцията за управление на оперативното сътрудничество при външните граници на държавите-членки на Европейския съюз – ФРОНТЕКС. В изданието са публикувани и плановете на правителството за овладяване на кризисната ситуация вследствие на засиления миграционен натиск към територията на Република България. Специална глава е посветена и на сътрудничеството на българските гранични власти с Румъния, Турция, Гърция, Македония и Сърбия.

Европейският парламент в своя резолюция от 8 юни 2011 г. потвърди готовността на България и Румъния да прилагат достиженията на правото от Шенген.На 9 юни 2011 Съветът прие заключения, с които удостовери, че България и Румъния са изпълнили необходимите условия за прилагане на тези достижения. Франция, Нидерландия, Германия и Финландия настояха да се изчакат летните доклади на България и Румъния по Механизма за сътрудничество и оценка и чак тогава да се обсъжда приемането на двете страни в Шенген. Франция и Германия обвързват готовността за присъединяване към Шенген и с готовността двете страни, по специално България, да се справят с бъдещо увеличение на миграционния натиск. В дух на компромис заключенията бяха приети с уточнението, че Съветът ще разгледа отново този въпрос възможно най-скоро, но не по-късно от септември 2011 г.От тогава все още не е взето решение за присъединяване на България и Румъния към членство в зоната за свободно пътуване.Българското правителство настоява приемането на страната в Шенген да не се обвързва с резултатите от предстоящия през януари доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава състоянието на правосъдието. В края на миналия месец Меглена Кунева предупреди, че той ще е много тежък за страната ни, защото сравнението между Българи и Румъния няма да бъде в наша полза. Независимо че страната ни е изпълнила техническите изисквания за членство в Шенген, не всички държави-членки са на мнение, че може да осигури необходимата сигурност на зоната. Преди дни холандецът Франс Тимерманс – вицепрезидент на ЕК, който отговаря за мониторинга над България и Румъния, заяви, че докладът не трябва да се обвързва с влизането на двете страни в Шенгенската зона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили и джаз си дават среща в Поморие

За поредна година Поморие кани любителите на джаза и ретро автомобилите на фестивала "Анхиало Classic Cars & Jazz Fest". Той се организира от "Classic Car Поморие" в партньорство с Авто мото клуб "Анхиало" и Народно читалище "Просвета 1888", Поморие...

публикувано на 13.07.24 в 07:10
Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00