Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влак удари паднал ТИР на жп прелеза при Мурсалево

| обновено на 11.12.14 в 21:13
Снимка: БГНЕС

Свлечена скална маса предизвика инцидент, при който ТИР падна на релсите на прелеза при Мурсалево, в момента, когато е преминавал влакът Кулата-София. При удара се запалиха ТИР-ът и първата секция на електрическата мотриса "Дезиро". Пожарът вече е локализиран. 

При инцидента няма пострадали пътници и служители на железниците. В пътническата композиция са пътували 95 пътници, които незабавно са били евакуирани от превозния персонал във влака на безопасно разстояние от запалилата се мотриса. За пътниците от влака е осигурен превоз с автобус. 

ТИР-ът с двама полски граждани е пътувал по главен път Е-79 посока Благоевград. Пострадали са водачът и пътникът в товарния автомобил. Те са на възраст 35 и 45 години и са настанени в болница без опасност за живота.

По данни на очевидци на катрастрофата причината е откъснало се парче скала от лявата страна на пътя. За да избегне удара, шофьорът на ТИР-а е паднал върху релсите, а малко след това е преминал и влакът. От удара автомобилът се е запалил, обгорява и първият вагон на влака.

Движението на моторни превозни средства е възстановено в едното платно в района на село Мурсалево.

Затруднено е движението на моторни превозни средства по път I-1 София Благоевград в района на село Мурсалево поради свличане на скална маса.

Трафикът се регулира от органите на МВР. Водачите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, съобщават от АПИ.
На мястото на инцидента са министърът на вътрешните работи Веселин Вучков и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. За "Хоризонт" главният секретар на МВР Светлозар Лазаров обясни причините за инцидента:

Около 19 часа ТИР-ът, който се управлява от полски гражданин, пада от главния път и е блъснат от влак. Важно е да се отбележи, че в момента има две пострадали лица. Това са полският гражданин, който е управлявал ТИР-а и брат му. Машинистът на влака е забелязал ТИР-а, намалил е скоростта и ударът не е бил толкова тежък. В крайна сметка имаме самозапалване на ТИР-а, изгоряла е голяма част от локомотива на влака. Голяма част от хората на влака са евакуирани. Лицата, които са се возили във влака, в крайна сметка са откарани с транспорт на БДЖ до Благоевград. Осигурили сме психолози и всичко от първа необходимост. Случаят премина без тежки инциденти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!