Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Група „Мерудия” събира приятели в концерта Funplugged

| обновено на 16.12.14 в 12:51 БНР Новини

На 18 декември в столичния клуб „Mixtape 5” реге бандата „Мерудия” и нейни колеги и музикални съмишленици ще изнесат концерт, наречен Funplugged. Подробности научаваме от интервюто с Веселин Йовчев и Християн Георгиев от „Мерудия“:





За нас това е концертът на годината ни. Той ще бъде съвместно с момчетата от DRS. За всички, които следят българската хип-хоп сцена, те са легенди. Ще ги съберем на сцената с друго известно име – „Нокаут”. Желанието ни е да направим едно по-специално събитие. Обикновено хип-хоп концертите протичат в следния формат: МС-тата излизат с римите си, а диджей пуска инструменталите. Ще заместим диджея, като с „Мерудия” ще изсвирим парчетата на живо. Жанрово музиката на вечерта е ориентирана към джънгъл, денсхол, реге, дъб, хип-хоп стиловете. Това ще се случи с помощта на реге изпълнителя Jahmmi Youth, рап бандата Egotrip и диджей Fall Monke – млада дама, която ще се грижи за пулта и плейрите. А защото няма да е напълно unplugged, го нарекохме Funplugged.
„Минимум стрес” е първата композиция на „Мерудия”, в която има хип-хоп елементи. Това са новите съставки в музиката на групата.

Ние свирим реге, което смесваме с афро-ритми и български фолклорни елементи – продължава Веселин Йовчев. – Група „Мерудия” е секстет. На барабаните – Николай Бакалов, перкусии – Петър Тодоров, аз съм китарист. В момента сме с певицата – Кристина Серафимова и басистката – Йоана Иванова. Шестият, Християн Георгиев свири на кавал, както и на мелодика, за да имаме характерните реге звуци. А с кавала композициите ни придобиват лек фолклорен нюанс, не като фрази, а като звук. Музиката ни има и хип-хоп фракцията, за която е отговорен Християн, той отдавна експериментира, смесвайки двата стила.

Така със звук и ритъм „Мерудия” подправя българската сцена. Групата всеки месец има концерти и извън София. На 26 декември ще свири във Велико Търново, а на 27 – в Русе.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Остани"

В началото на летния сезон Atazar, Kris V и певицата Александра Иванова представиха съвместната си песен "Остани" с ефектно видео, което ни пренася на морския бряг. Александра се присъединява за пръв път към екипа на Атанас Зайков - Atazar и..

публикувано на 22.07.24 в 10:15

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25