Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предупреждение за опасност от чревни инфекции в Старозагорско

Снимка: Венелина Попова, архив

Нивото на реките в Старозагорска област спада леко, водата в наводнените села обаче не може да се оттегли, заради високите подпочвени води. От Районната здравна инспекция предупреждават кметовете на засегнатите от бедствието селища за опасността от чревни инфекции.
Евакуираните от село Нова махала в Николаево имат най-необходимото за оцеляване. Помощи от БЧК получават бедстващите без доходи. Кметът на общината очаква съдействие от областния кризисен щаб за укрепване на дигата край Тунджа. В селото линейка не може да влезе, но ако се наложи да се транспортират спешно болни, има екипи на пожарната с високопроходими автомобили. 
 В Раднево болницата предоставя легла, които вече не отговарят на медицинските стандарти, но са годни за използване на евакуираните ромски семейства.
Инженерни специалисти са обследвали разрушения от стихията път за планинското село Сливито, община Мъглиж ще кандидатства за ремонта му пред междуведомствената комисия към МС.
В Гълъбово продължава усилено профилактиката на електрическата подстанция, до дни кметът на общината очаква да бъде пусната.
От здравната инспекция предупреждават населението на залетите селища чрез кметовете да не консумират домашно консервирани храни, залети от водата, както и вода от местните кладенци и обществени чешми. А домакинските съдове да бъдат дезинфекцирани с хлорни препарати. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!