Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юбилейна среща с оперния певец Антон Дяков

Антон Дяков (на снимката вдясно)
Роден на 9 декември 1934 г. в София, в семейството на прависта и дипломат Борис Дяков. По бащина линия е внук на героя от Балканската и Междусъюзническата война полк. Антон Дяков. По линия на майка си, Надежда Белчева, е правнук на учителя на Иван Вазов, Партений Белчев. Покрай дипломатическата дейност на баща си със семейството си живее в различни европейски градове. Връщат се в София след 9 септември 1944 г. От тогава са и първите му изяви като певец.
Следва в Софийската политехника и се дипломира като архитект, дори започва и работа. Същевременно продължават и певческите му изяви – става солист на хор „Гусла”. Работи под ръководството на диригента проф. Асен Димитров.
Заминава на специализация по архитектура в Рим, но и посещава Римската консерватория „Санта Чечилия”. Приет е като единствен чужденец в студиото на Римската опера. Изявите му впечатляват най-големите италиански специалисти в оперното пеене за времето си и насърчен от тях той за кратко време става известен в римските музикални среди. Помага му и големият български бас Борис Христов, който го препоръчва за ученик на прочутия вокален педагог маестро Луиджи Ричи.
Дебютът му на професионална оперна сцена е на 23 юни 1962 г. в ролята на Фараона от „Аида” в римския амфитеатър в „Терме ди Каракала”.

петък, 12 декември, от 23 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!