Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кредитният рейтинг на България падна под критичното ниво

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
В петък вечерта рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” свали кредитния рейтинг на България от ВВВ- на ВВ+, т.е. под критичното ниво, което се смята за приемливо от международните финансови пазари. Сега вече българските държавни дългови книжа ще бъдат в категорията „боклук”. Това означава, че не се препоръчва даването на пари назаем на българската държава, тъй като рискът от неплатежоспособност е прекалено голям.

Новината, дошла точно в деня, когато парламентът одобри нов публичен дълг от 1,5 млрд. евро, предизвика оживени коментари в политическите и икономически среди в страната.

Рейтинговата агенция аргументира решението си да даде толкова лоша оценка на страната с банковата криза в България през тази година, която струваше на държавата 3,5% от годишния Брутен вътрешен продукт и доведе до публичен дефицит, надвишаващ допустимите от ЕС 3%. Дали за това прегрешение на София Брюксел ще я накаже както изискват правилата, не се знае със сигурност. Но че свалянето с една степен на рейтинга на държавата е мощен удар срещу международния й имидж и ще й струва още много пари, е пределно ясно.

Финансовият министър Владислав Горанов съвсем не беше приятно изненадан от новината и се опита да обясни, че негативната оценка не е по вина на сегашното правителство, а на управлявалите преди него, тъй като новият коалиционен кабинет е на власт едва от октомври и резултатите от неговата икономическа политика тепърва ще се оценяват. Това е вярно, но е само част от истината. Защото новият кредитен рейтинг на България не е оценка единствено за актуалната икономическа ситуация в страната, но и своеобразна прогноза и препоръка за поведението на международните пазари в бъдеще към страната. Вярно е, че агенция „Стандарт енд Пуърс” подчертава, че перспективата е положителна и че е готова да преразгледа оценката си в положителна посока при привличане на повече преки чужди инвестиции, както и ако българската икономика расте по-бързо от очакванията на експертите. Като се знае, че икономическият ръст догодина се очаква да бъде под 1% и че чуждестранните инвестиции ще си останат само около 1 млрд. евро, може де се предвиди, че ревизия по посока нагоре на рейтинга скоро няма да има.

Свалянето под критичното „инвестиционно“ ниво на кредитния рейтинг на България според мнозина експерти отразява много точно както състоянието в момента на българската икономика, така и близките перспективи пред нея. Те напомнят по-специално, че тази оценка е направена след последните корекции на публичния бюджет на страната за тази година и след приемането по принцип на новия финансов план на държавата за 2015 г. Т.е. след като е станало ясно какво е реалното положение в момента и какви цели ще преследва правителствената политика през следващата година. За това, че финансовата ситуация в момента не е много окуражителна, говори фактът, че само за последните 12 месеца дългът на страната нарасна с повече от 4,4 млрд. евро и вече достига астрономическата за бедна България сума от 13 млрд. евро. А че публичните финанси скоро няма да излязат от опасната червена зона, потвърждава самото правителство, обявявайки публично, че догодина възнамерява да вземе назаем нови 4,2 млрд. евро. Последният път, когато български облигации бяха продадени на международните финансови пазари, беше през юни и тогава държавата постигна забележителен успех, успявайки да вземе 1,5 млрд. евро при лихва малко над 3%. Догодина толкова изгодни условия едва ли ще бъдат постигнати с новия критично нисък кредитен рейтинг и това ще струва много скъпо на държавата и съответно на българските данъкоплатци.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26
Ния Парушева

Българска ученичка спечели медал на Space Camp Turkiye

Ученичката Ния Парушева от 26-o Средно училище ''Йордан Йовков'' в София спечели индивидуален медал за изключително представяне в едноседмичния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkiye. В съобщение на Центъра за творческо обучение, официален..

публикувано на 05.08.24 в 12:53