Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отменено е бедственото положение в Гълъбово, все още е в сила в Николаево и Раднево

Николай Тонев - кмет на Гълъбово
Снимка: БГНЕС

Кметът на Гълъбово Николай Тонев отмени бедственото положение в общината след пускането на авариралата от наводнението електрическа подстанция. Бедственото положение остава в сила за старозагорските общини Николаево и Раднево и частично за община Мъглиж. Големият проблем остава изграждането на скъсаните диги.

След два дни работа на пет екипа от армията и противопожарната служба голяма част от дворовете и къщите в село Нова махала са отводнени. Но ако спешно не бъде изградена около 400 метра дига край Тунджа, при следваща по-висока вълна, селото отново ще бъде залято. Кметът на Николаево Косьо Косев заяви, че е в безизходица, защото няма финансов ресурс и техника за изграждането на дигата. Реките са публична държавна собственост, но зам.областният управител Маноил Манев твърди, че възстановяването на дигата е задължение на кметовете и се позовава на Закона за бедствията и авариите.

За възстановяване на пътя към Мъглижкото село Сливито общината кандидатства с проект пред Междуведомствената комисия към Министерския съвет.

От язовир „Копринка“ в река Тунджа се изпускат по 42 кубически метра вода в секунда. От утре изпускателят на язовира ще бъде затворен и вода ще се подава само към водно-електрическата централа. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!