Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Не виждам защо някой трябва насила да ме кара да преценявам къде да си държа парите

Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов е аргументирал договорката със синдикатите да се даде възможност хората да избират къде да постъпва вноската им за втора пенсия.

Убеден съм, че няма по-демократично от това да можеш сам да вземаш решение какво да правиш. Аз съм демократ и не виждам защо някой трябва насила да ме кара да преценявам къде да си държа парите, е заявил Борисов пред министрите според стенограмата от заседанието на МС. 

Бойко Борисов смята, че както хората сами избират в коя банка да държат парите си и къде да се застраховат, така ще могат да преценят кое е по-добро за тях - частен или държавен фонд.

Да вземем от тяхно име решение, ние това 45 години го живяхме, казва премиерът, който е категоричен, че думи като "национализация", "вземане", "махане" - не са лъжа, а груба манипулация.

Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява, казва Борисов и пита, къде им е проблемът на частните пенсионни фондове и си отговаря, че сега, при превода на заплатите, получават своите 5% и след това не обясняват на хората къде да ги инвестират и при каква доходност.

Борисов призовава фондовете да станат активни и да работят в конкурентна среда. Навсякъде частникът би трябвало да спечели, защото има гъвкава система, смята премиерът. И отново риторично пита: Дали, ако миньорите получават 50 лева пенсия, ще отидат пред някой фонд или ще дойдат пред правителството да мятат камъни.

Борисов припомня, че в коалиционното споразумение с реформаторите е записано, че пенсионната реформа продължава и ще се търсят възможности за нарастване на пенсиите. Накрая премиерът обяснява, че има парламентарни групи - ако искат да го гласуват, ако искат да не го гласуват, но смята позицията на ГЕРБ за правилната. Ако парламентът прецени, че не е така, той като работодател на правителството може да вземе, каквото си иска решение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!